Választási harc és rágalmazási per Ajakon: nem létező teniszpályát kellene megvilágítani

Kis-Magyarország

Az ország egyik legabszurdabb polgármesteri összecsapása zajlik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, Ajakon. A két jelölt között folyó büntetőper részeként nemrégiben a Kisvárdai Járásbíróság helyszíni bizonyítási eljárást tartott a településen, és egy papíron tizenkét éve elkészült teniszpályát keresett.

Izgalmasra sikeredett a legutóbbi polgármester-választás az ország északkeleti szegletében található közel 3300 fős kisvárosban, Ajakon. Az első forduló után mindössze öt vokssal kapott többet a kihívó, Ragány Adrienn (független) a polgármesterként újrázni kívánó Kerekes Miklóssal (Fidesz-KDNP) szemben. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a hajszállal elmaradó aspiráns számtalan kifogással élt az eredmény ellen, egyben a voksok újbóli megszámolását kérte, ami meg is történt. Ám ez végül azt hozta ki, hogy valójában még kettővel, összesen héttel több voksot kapott a Ragány Adrienn, mint ellenfele.

Hogy az öt évvel ezelőtt hivatalba lépett új városvezetésnek mi mindennel kellett szembenéznie, azzal a Magyar Hang foglalkozott még 2020 februárjában. A cikkből kiderül, hogy a tervek és megkapott források ellenére nem épült meg a helyi foci- és teniszpálya, közben tartozásokkal küszködik a település, és az előző ciklus utolsó másfél évében nem kevesebb, mint 15 millió forint költött üzemanyagra. (Kerekes beceneve nyomán a helybeliek Guriga-birodalomnak nevezik a kisvárost.)

Az ügyben vizsgálatok indultak, amelyekbe idővel az NAV is bekapcsolódott, de vagy elévültek a gyanúra okot adó feltételezések, vagy bizonyítékok hiányában szüntették meg az eljárásokat. Helyi forrásaink szerint a papíron meglévő, de valójában máig sem létező teniszpálya ügye úgy került felszínre, hogy még a Kerekes-féle városvezetés 2017-ben a Zöld város pályázaton nyert, s ennek része volt, hogy négy nagyobb teljesítményű kandeláberrel világítják majd meg a teniszpályát, amire még 2012-ben nyert pénzt az ajaki önkormányzat. A program megvalósításakor, 2019-ben a hivatalba lépő új városvezetés a teniszpályának a nyomát sem találta, ahogy az építésére kapott 14 millió forintnak sem.

Újabb ellentmondás, hogy az önkormányzat vagyonleltárában szerepel a nem létező teniszpálya, ám a földhivatali dokumentumok sehol sem rögzítik. A kérdések tisztázása miatt a két érintetthez, a volt és a jelenlegi polgármesterhez, Kerekes Miklóshoz és Ragány Adriennhez fordultunk. Mindkettőjükkel sikerült telefonon beszélni, de Ragány elzárkózott a nyilatkozattól, míg Kerekes, aki jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat alelnöke, a választás előtt nem kívánt kérdéseinkre válaszolni.

A két rivális most vasárnap megint összecsap a polgármesteri címért, s helyben nagy kérdés, melyikük kerekedik felül. (Van ugyan egy harmadik jelölt is, de a legtöbb helyi szerint az esélytelenek nyugalmával várhatja a voksolást.) A meg nem valósult beruházások miatt indított eljárások lezárultak anélkül, hogy büntetőjogi felelősséget megállapítottak volna. Ám helyi forrásaink szerint a teniszpálya kapcsán többször felmerült a kérdés, hol van az elkészült projekt, vagy hol van az arra elnyert és megkapott 14 millió forint 

Ezt a kérdést a papíron elkészült teniszpályáról az utóbbi években többen többször feltették, ám érdemi válasz nem született. Nagy valószínűséggel ezt a kérdést feltehette a Narancs.hu-nak nem nyilatkozó Ragány Adrienn is. Ezt onnan tudhatjuk, hogy néhány hónappal ezelőtt rágalmazás miatt büntetőpert kezdeményezett ellene Kerekes Miklós. Nem mindennapi eset, hogy az kezdeményez rágalmazás miatt bírósági eljárást, akinek hivatali ideje alatt érdemi magyarázat nélkül nem készül el egy beruházás.

A megindult bírósági eljárás részeként nemrégiben Ajakon járt a Kisvárdai Járásbíróság küldöttsége, élén az ügyet tárgyaló bíróval. A nem nyilvános helyszíni bizonyítási eljárás azt próbálta tisztázni: van, vagy nincs teniszpálya. Ám ahogy korábban is, a pálya helyén csak egy nagy salakkupacot találtak. A bíróság azonban nem a nem létező teniszpálya ügyében fog majd ítéletet hozni, hanem abban, hogy Ragány Adrienn megrágalmazta-e Kerekes Miklóst, vagy nem.

Többen úgy tudják, hogy a helyszíni bizonyítási eljárás során Kerekes azzal próbálta magyarázni a pálya hiányát, hogy a projektben csak a teniszpálya alapját kellett volna elkészíteni. Mások szerint az erről szóló dokumentáció a teniszpálya teljeskörű megvalósításáról szólt. Úgy tudni, a volt polgármester azzal magyarázta a történteket, hogy magát a pályát a Zöld város programból valósították volna meg. Helyi informátoraink ezzel kapcsolatban arra a logikai bukfencre hívták fel a figyelmet, hogy 2012-ben nem tudhatta senki, hogy majd öt évvel később, 2017-ben az Irányító Hatóság kiírja az új pályázatot.

Ami biztos, a Kerekes Miklós által indított rágalmazási per nem fejeződik be a küszöbön lévő önkormányzati választásig. Ragány és Kerekes választási csatája viszont vasárnap, legalábbis öt évre, lezárul. 

(Címlapképünkön: az ajaki Szent Mihály főangyal-templom 〈görögkatolikus templom〉, mellette a parókia és egyéb épületek. Forrás: Wikipédia)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk