Paks távozó fideszes polgármestere 63 milliós jutalommal mentette fel a főjegyzőt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 15.

Kis-Magyarország

A két alpolgármester kezdeményezte Szabó Péter azonnali kizárását a pártból.

Paks két fideszes alpolgármestere kezdeményezte Szabó Péter polgármester kizárását a pártból, miután a város hónap végén hivatalát elhagyó vezetője több mint 60 milliós jutalom mellett felmentette a főjegyzőt – írja a Magyar Hang.

Szabó Péter polgármester még a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen tett közérdekű bejelentést arról, hogy közös megegyezéssel felmondott a város címzetes főjegyzője, Blazsek Balázs, aki 2025. február 25-ig látta volna el jegyzői feladatait. A Telepaks tudósítása szerint a polgármester elmondta, a közös megegyezéssel történt felmondásnak következményei vannak: abban állapodtak meg, hogy Blazsek Balázs 36 havi illetményben részesül. A polgármester ezt azzal indokolta, hogy a főjegyző 1991. január 1. óta látja el főjegyzői feladatait Pakson, tehát több, mint 33 éve.

Az októbertől a polgármestert és a képviselőtestületi többséget adó Paksi Deák Ferenc Egyesület önkormányzati képviselője, Barnabás István az ülésen jelezte, fontos lenne, hogy konkrét adatok is hangozzanak el, a főjegyző juttatásai ugyanis közérdekű adatok.

Erre való hivatkozással a képviselő kiszámolta: a főjegyző így 63 millió forint jutalmat kap.

Barnabás István az is elmondta, hogy Blazsek Balázsnak havi 97 ezer forint költségtérítés is jár, valamint szolgálati autó, amelybe tavaly 2,7 millió forintért tankoltak. A képviselő által elmondottakra Paks polgármestere úgy reagált, hogy az adatok nyilvánosan is elhangzottak, minden jogszerűen zajlott. Megjegyezte, szerinte erkölcsi tekintetben is a legmegfelelőbben járt el, amikor a főjegyző jutalmáról döntött.

Pénteken a két fideszes alpolgármester, Leber Ferenc és Szántó Zoltán közleményt adott ki, amely szerint a címzetes főjegyző szakmai és közéleti pályafutását nem vitatva, sem a jutalom mértékét, sem a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartják elfogadhatónak. „Bár polgármester úr, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója rendelkezik hatáskörrel a jegyzői javadalmazás és jogviszony tekintetében, de az összeg nagysága, valamint az a tény, hogy a döntés hatása túlnyúlik a jelenlegi önkormányzati cikluson, megkövetelte volna a képviselőkkel történő egyeztetést, amelyet elmulasztott” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a főjegyző munkaviszonyának megszüntetése miatt kötött megállapodás tartalmáról ők is csak az ülésen értesültek.

„A Fidesz paksi képviselőiként Szabó Péter polgármester úr döntését elfogadhatatlannak tartjuk, miután az szembe megy a Fidesz önkormányzati politikájával. Ilyen súlyos döntést a képviselő-testülettel és a frakció tagjaival történt egyeztetés nélkül hozott meg, amely a Fidesz képviselőit is súlyosan terheli.”

„Ezzel nem tudunk azonosulni, elfogadhatatlannak tartjuk, ezért kezdeményezzük a pártból történő azonnali kizárását”

– írta közleményében a két fideszes alpolgármester. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány elvonta a várostól a Paksi Atomerőmű teljes iparűzési adóját. Szabó Péter erre reagálva egyébként úgy nyilatkozott: támogatja a döntést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk