Paks fideszes polgármestere egyetért a 7 milliárdos elvonással

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 7.

Belpol

Sajnálja, de szerinte is el kell venni az önkormányzattól a költségvetés harmadát.

Rendkívüli ülést tartott az októberig hivatalban lévő paksi közgyűlés, és tüntettek is a városban, miután a kormány rendeletet hozott, amelyben különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőművet és környékét. Ez azzal jár, hogy az onnan származó iparűzésiadó-bevétel nem a város önkormányzatának, hanem a Tolna és a Bács-Kiskun megyei önkormányzatoknak jár. 7 milliárd forintról van szó, ez a paksi költségvetés egyharmadának megfelelő összeg.

A Telex videójában megszólaló helybeliek egyike a kormányrendeletet törvényesített lopásnak nevezte, utalva arra, hogy az önkormányzati választás után döntött így a kormány. A paksiak többsége ugyanis az ellenzéknek szavazott bizalmat, így huszonhat év után októbertől nem kormánypárti vezetése lesz a városnak.

Szabó Péter, az októberig hivatalban lévő polgármester azt nyilatkozta, hogy pénteken reggel 6 órakor értesült a kormányhatározatról, nem tudott arról, hogy ezen dolgoznak. Azt nem állítja, hogy a döntésre nem számított, de a közzététel időpontja váratlan volt számára is. Az összeállításban később elhangzik, a polgármester nem csalódott a kormányban. Azt mondta, Fidesz–KDNP-s önkormányzati vezetőként biztos abban, hogy a kormány mindent meg fog tenni a Paks2 beruházáshoz kötődő városi feljesztések megvalósulásáért. Nem csalódott a kormányban, ugyan sajnálja a döntést, de egyetért vele. Arról, hogy tisztességesnek tartja-e a lépést, nem kívánt nyilatkozni. 

A rendkívüli közgyűlésen módosították a költségvetést, elengedtek egy száz százalékos uniós finanszírozású buszbeszerzést is. 

Barnabás Tamás, a Paksi Deák Ferenc Egyesület önkormányzati képviselője azt állítja, nem igaz, hogy a fideszesek nem tudtak a kormány szándékáról, szerinte igenis június vége óta tudhattak róla. 

Heringes Anita, a megválasztott, októberben hivatalba lépő polgármester azt nyilatkozta, a kormány azt gondolja, a paksi erőmű olyan, mint egy akkugyár vagy egy gépjárműveket összeszerelő üzem. Felelőtlennek nevezte a kormány döntését, mondván, a paksi erőmű sokkal komolyabb üzem, mint bármi más, Magyarország energiaellátásáért felelős. Heringes Anita arról beszélt, hogy most el kell kezdeni tárgyalni, az új városvezetés hisz a demokráciában, tiszteletben tartja azt a tényt, hogy ez most Magyarország kormánya. Cserébe azt várja, a kormány is tartsa tiszteletben a paksiak véleményét, amit kinyilvánított a többség az önkormányzati választáson. 

A videóból kiderül, hogy az elvonás már az idei évi költségvetést is érinti, mintegy hárommilliárd forint erejéig.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk