Suttyomban megemelt vállalkozói díj miatt nyomozhat a NAV Nagymaroson

Kis-Magyarország

Részben pályázati forrásból újították fel a művelődési ház vizesblokkját Nagymaroson, de az átadása után a polgármester képviselő-testületi határozat nélkül megemelhette a vállalkozó díját. Az eset nem vet jó fényt a dunakanyari településre, amelyet már több zavaros ügy is terhel. 

Egy nagymarosi lakos még tavaly novemberben közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz: szerette volna kikérni a 2019. szeptember 1. óta kötött, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződések listáját. Hosszas levelezések, kiegészítések kérése után kapta meg a kért dokumentumokat a hivataltól, ugyanakkor az egyiket érintően azt válaszolták, hogy azzal kapcsolatban rendőrségi eljárás van folyamatban, „ennek lezárultáig kérjük türelmét!” – írták. 

Az önmagában izgalmas kérdés, hogy egy rendőrségi eljárás indokot adhat arra az önkormányzatnak, hogy egy közérdekű adatigénylés benyújtása után információt, dokumentumokat visszatartson. Mindenesetre a megkapott adatokból kiderült: 2022-ben az önkormányzat vállalkozói szerződést kötött a helyi Hód Kft.-vel a főtéren található művelődési ház vizesblokkjának belső átalakítási munkálataira 33, 1 millió forint értékben. Később viszont egy módosítás keretében az összeg 41,3 millió forintra kúszott fel – ez az a szerződés, amivel kapcsolatban a hivatal elutasította az adattájékoztatást. 

Fordulat Nagymaroson

Többször foglalkoztunk Nagymarossal az elmúlt években, főleg helyi ingatlanügyek miatt. Ahogyan arról is beszámoltunk, hogy a rendőrség nyomozást indított a leköszönő polgármester, Heinczinger Balázs vélhetően szabálytalanul felvett költségtérítésével kapcsolatban. Talán nem független ezektől az ügyektől a júniusban tartott önkormányzati választáson Heinczinernek nem sikerült újráznia, hiába indult ez alkalommal a Fidesz színeiben. Vele együtt egy kormánypárti képviselő sem jutott be a testületbe, viszont régi-új polgármesternek választották meg Petrovics Lászlót. Ez azt jelenti, hogy októberig még Heinczinger vezeti a várost, Petrovics csak akkor ülhet hivatalosan a polgármesteri székbe. 

Arról voltak információink már korábban is, hogy mindenféle ügyekben indultak hatósági eljárások, ahogyan arról is értesültünk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomoz egy ügyben, de hogy ennek mi lehetett a tárgya, azt nem tudtuk. A közérdekű adatigényléssel kapcsolatos levelezés nyomán rákérdeztünk a rendőrségnél, hogy pontosan milyen eljárás van folyamatban: a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az érintett ügyben a NAV folytat eljárást.

Minimum furcsa ügymenet

Megkerestünk több helyi képviselőt is, hogy tudnak-e az ügyről, végül Edöcsény András korábbi polgármester (2002–2006) adott tájékoztatást, aki októberig még a testület tagja. Mint megtudtuk, az önkormányzat 2018-ban pályázaton nyert támogatást az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon keresztül a művelődési ház vizesblokkjának felújítására 24,5 millió forint értékben. A szerződések megkötésére 2019 decemberében, illetve 2020 májusában került sor. 

Ezt követte egy „elvesztegetett” 1,5 év, ami jelentős építőipari drágulást hozott, így a műszaki tartalmat csökkenteni kellett. A kivitelezési munkálatokra közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat, mellyel kapcsolatban képviselő-testületi határozat született. Ezt azonban a polgármester nem hajtotta végre, hanem 2021 októberőben önhatalmúlag eredménytelennek nyilvánította a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást és újat indított, szintén képviselő-testületi döntés nélkül. 

Ezen megjelent egy új ajánlattevő, aki meg is nyerte a közbeszerzést, azonban az ajánlati ár meghaladta az elnyert pályázati pénz értékét, ezért a képviselő-testület pótlólagosan 8,044 millió forint pluszforrást biztosított, majd nyertesnek hirdette ki a Hód Kft.-t, és felhatalmazta a polgármestert, hogy bruttó 33,1 millió forint értékben szerződést kössön a társasággal. Ez 2022. januárjában meg is történt. A műszaki átadás-átvétel 2022. június 15-én megkezdődött és le is zárult, a vállalkozó benyújtotta a számlát, amit kifizettek. 

 
Reggeli ködfátyol Nagymaros felett.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Titokban megemelt vállalkozói díj?

A nagymarosi lakos közérdekű adatigénylése során derült ki Edöcsény András számára is, hogy az önkormányzat megkötött egy szerződésmódosítást is: Heinczinger Balázs 2022. június 24-én, már a készrejelentést és lezárt átadás-átvételi eljárás után módosította a vállalkozói szerződést bruttó 41,3 millió forint összegre. A növekmény 8,2 millió forint, amivel kapcsolatban, mint Edöcsény fogalmaz,

„képviselő-testületi döntést nem sikerült fellelni, a tárgyévi költségvetési rendelet nem adott lehetőséget a polgármesternek ekkora összeg átcsoportosítására. A számlát szinte azonnal benyújtották- és a polgármester ki is fizet(tet)te”. 

Végignéztük az önkormányzat 2022-es képviselő-testületi határozatairól szóló előterjesztéseket, de mi sem találtuk nyomát annak, hogy az emelést tárgyalták volna a képviselők. Edöcsény András egyébként úgy tudja, hogy a vállalkozó cégvezető számára 2023 tavaszán kiderülhetett, hogy valami nincs rendben, ezért visszautalta a szerződésmódosítás szerinti 8,2 millió forintot az önkormányzatnak

A Pest megyei főügyészség nyomozást kezdeményezett ismeretlen tettes ellen, ezért a Váci Rendőrkapitányság kezdett nyomozni, ennek keretében tanúkihallgatások is folytak. Később illetékességi okokból az ügyet áttették a NAV-hoz, amely jelentős értékű sikkasztás-, jelentős értékű hűtlen kezelés-, és jelentős értékű költségvetési csalás bűntettek megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban a NAV-ot, ahonnan annyit válaszoltak, hogy „kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”, azonban az adóhatóság nem cáfolta az értesülést, miszerint az ügyben nyomozás zajik. 

A témában megkerestük a Hód Kft. vezetőit, valamint Heinczinger Balázs polgármestert is. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Írtunk Petrovics László megválasztott polgármestert is, de állítása szerint nincs tudomása erről az ügyről. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk