Reagál a kórház: nem akárkivel kivételeznek

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 14.

Kis-Magyarország

Csak a volt dolgozók és a környékbeliek kapnak elsőbbségi kártyát Kaposváron. Másoknak ugyanúgy várniuk kell.

Péntek esti közleményében reagált cikkünkre a kaposvári Kaposi Mór Kórház. Korábbi írásunkban arról számoltunk be, hogy egy olyan kártyát vezetett be a kaposvári kórház vezetése, amellyel „a kártya birtokosát és családtagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház betegregisztrációjánál és a járóbeteg-szakellátásokon soron kívüli ellátás illeti meg”. Cikkünkben felvetettük: az eljárás ellentmond az egészségügyi törvény esélyegyenlőség biztosítását előíró alapelvének.

false

Szerkesztőségünknek megküldött levelében az egészségügyi intézmény ezt írta: a „kórház megközelítőleg 10 éve, több mint 600 nyugdíjasának (volt munkatársának) biztosítja, méltányossági okból, a szóban forgó, elsőbbséget biztosító kártyát. Tekintettel arra, hogy Kaposvár belvárosában, a kórház közvetlen környezetében élők sok éve kénytelenek elviselni az intézmény egymás után következő építési beruházásait, a nyugdíjaskártya került számukra kiterjesztésre. A kaposváriak türelmét és megértését számos lakossági fórumon kértük, bizalmukat ezúton is köszönjük.” A kórház egyúttal cáfolta, hogy megsértette volna „az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségét. Sem ezt, sem a várólistaszabályok megkerülését nem jelenti” a kártya birtoklása.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a kártya nemcsak a birtokosát, hanem a birtokos családtagját is előnyökhöz juttatja. Tehát a soronkívüli ellátáshoz nem feltétlenül kell a kórház volt dolgozójának lenni, elég csak rokoni viszonyban állni vele.

Figyelmébe ajánljuk