Minőségi ugrás - A Tiborcz család nagy dobásai

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2013. szeptember 14.

Kis-Magyarország

A jobboldali politikába és gazdasági hátországba már évekkel ezelőtt beépült Tiborczék földrajzilag is közel vannak a felcsúti Orbán családhoz. A fiatalokat és a két családot összekötő hétvégi esküvőt egy kínos falopási ügy nyomozása árnyékolhatja be.

"Istvánnal talán öt éve találkoztam először, a szüleit viszont már korábbról ismerem, édesapja orvos, jól működő gazdaságuk van" - Orbán Viktor miniszterelnök július végén a Blikkben ezekkel a szavakkal dobta a nyilvánosságba leendő veje, Tiborcz István családját, amikor a legnagyobb példányszámban megjelenő napilap hasábjain ország-világ előtt közölte: legidősebb lánya, Ráhel férjhez megy. A kormányfő itt árulta el azt is, hogy "a fiatalok döntöttek arról, hogy a Tiborcz család birtokán legyen a menyegző", illetve, hogy Orbán a Felcsút közelségében található Csabdihoz tartozó tanyán a maga részéről ragaszkodik a helyi cigánybanda felléptetéséhez, míg "a fiatalok a tanya másik végében a saját zenéjükre szórakoznak" majd. Később a hvg.hu kérdésére kiderült az is, hogy az esküvő most hétvégén, szeptember 7-én lesz - így a miniszterelnök nem utazik el a labdarúgó-válogatott bukaresti fellépésére 6-án, ugyanis értékrendje szerint a focinál az "apai kötelesség előbbre való".

Szombathelyről Csabdiig

Miközben Orbán bejelentése előre megtervezett médiafogásnak hat (és egyenes folytatása többek közt a Facebookon közzétett családi fotósorozatnak), mely rendeltetése szerint a bulvárfogyasztók számára emberinek, hétköznapinak, s legfőképp a jó és támogató családfői szereppel azonosuló férfinak mutatja az idén ötvenéves kormányfőt, addig a másik fél, azaz Tiborczék határozottan elzárkóznak a média érdeklődése elől az esküvő kapcsán. Ez persze nem csoda: míg a miniszterelnök igen, ők aligha kovácsolhatnak tőkét a szereplésből. Igaz, a helyi népszerűségüknek nem ártana a ráncfelvarrás, ugyanis amikor nemrég a sajtó foglalkozott velük, egy jelentős falopás ügyében merült fel a család neve.

Orbán Ráhel és Tiborcz István

Orbán Ráhel és Tiborcz István                     Fotó:MTI

 

Tiborczék apai ágról Szombathelyről származnak: Vas megye központjában táblába vésve örökítették meg a néhai dr. Tiborcz Sándor sebészi érdemeit. Egy alapítvány is őrzi emlékét itt az 1987-ben elhunyt főorvosnak, akinek fia szintén Sándor, és szintén orvos, ám nővérével ellentétben ő - Orbán Viktor leendő nászura - elhagyta szülővárosát. Tiborcz Sándorról (aki a rendszerváltásig a szakmájában dolgozott, és fővárosi lakcímmel rendelkezett) a csabdiak úgy tartják, "kívül-belül kemény, de teljesen normálisan viselkedő ember". Még a 90-es évek elején alapította temetkezési vállalkozását, amely később nevet váltott, és bővítette tevékenységi köreit is: jelenleg a három gyerek, a legidősebb Péter, Eszter és a legfiatalabb István is tag az édesapa mellett a tavaly 25 millió forint nettó árbevételt elkönyvelő, ma már főleg mezőgazdasággal foglalkozó ES Hungary Kft.-ben.

Az emlegetett porta egyébként a Fejér megye északi részén található Csabditól néhány kilométerre, a Gerecse-hegység lábánál fekvő Tükröspusztán van. A család 1997-ben szerezte meg az akkor már lerobbant állapotban lévő, virágkorát még a 30-as években élő egykori grófi birtokot (mely később a helyi termelőszövetkezet része lett), ahol ma már - épp az Új Széchenyi Terv keretében - felújított épületekben lovarda és panzió is működik. "A Tiborcz Szabadidőpark egy több lábon álló, új alapítású családi vállalkozás, amelynek fő profilja a hazai és a külföldi lovas turizmus kiszolgálása" - olvasható a helyszínt bemutató honlapon. Ugyanakkor nemrég az Index.hu írta meg, hogy a tanyát két részletben, összesen 420 millió forintért próbálták meg értékesíteni. A ház mellett eladásra kínálták a lovastanyát is, "amely egy 100 ezer négyzetméteres terület közepén áll. A 300 millióra taksált birtok két lóistállót, egy 900 négyzetméteres fedett lovardát és egy kétszer akkora lovaspályát foglal magába, de tartozik hozzá egy 200 négyzetméteres vendégház és egy 230 négyzetméteres lakóház, valamint egy 5,7 hektáros ősfás liget" is. Hogy miért árulták a családi birtokot Tiborczék, az nem derült ki, a környéken élő forrásaink szerint azonban a család tavasszal "nem állt túl jól" anyagilag, a lovaspanzió pedig - a helyiek szerint a meglehetősen borsos árak miatt - nem úgy termelt, ahogy azt várták tőle.

Nem kizárt, hogy ez így van, bár az ötfős család több tagja is kitűnő kormánypárti kapcsolatokkal rendelkezik, épp ezért kelhettek életre a 2010-es választás után - amikor már az 1200 fős Csabdin is tudható volt, hogy Tiborcz István kinek udvarol - olyan pletykák, miszerint "Tükröspusztára nemsokára négysávos autópálya visz majd". Ebből persze semmi nem lett, a családnak viszont anyagilag nagyon is jót tett a 2010-es kormányváltás.

A távolban figyel

"A Tiborcz egy olyan család, aki mindig tudta, hogy hol kell lennie, mivel a Sándornak igen jó helyzetértékelési képessége van." Egy helyi lakos emlékei szerint az már az első Orbán-kormány idején sem volt titok, hogy Tiborczék "hol állnak" politikailag, de a 2000-es évek közepén lett nyilvánvaló azzal, hogy a legidősebb fiú, Péter politikai szerepet vállalt a Fideszben: 2006-ban, miután a jobboldal elsöprő győzelmet aratott az önkormányzati választáson, Bicskén listáról csúszott be a helyi testületbe, ahol a szocialista polgármesterrel szemben a Fidesznek lett a legnagyobb frakciója. "Fiatal kora ellenére hamar átlátta az ügyviteli dolgokat, miközben racionális alkat volt, olyan, akivel szót lehetett érteni. Ő volt a szocialista polgármester talán legkeményebb ellenfele" - emlékezik vissza a bicskei politikai viszonyokat jól ismerő forrásunk. Tiborcz Péter 2006-ban a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes tagja és alelnöke is lett, erre mondja azt egy Csabdin élő informátorunk, hogy a "harmincas évei elején máris két közgyűlésben is ott volt. Ebből azért az látszott, hogy a család befolyásos a megyében is, és több településen is beleszólnak a helyi politikába." Bicskén még a 2010-es választások előtt elhunyt baloldali polgármester, Szántó János után megválasztott Tessely Zoltánból is Tiborczék támogatásával lett településvezető - véli bicskei forrásunk, de Csabdi jelenlegi jobboldali vezetője is jóban van velük. A 39 éves Tiborcz Péter ma már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója - érdekesség, hogy az Orbán családba benősülő István öccse is ezen a területen mozog.

A 27 éves, jogász végzettségű István a Simicska Lajos által irányított Közgép egyik leányvállalata, az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. igazgatósági tagja. Két éve az Origo.hu szentelt terjedelmes írást a már akkor is a Közgéphez kötődő cég feltűnő terjeszkedésének az energetikai piacon: ebben számolt be arról is a portál, hogy a jelenlegi MVM-vezér, Baji Csaba korábbi cégének bővítésével megszületett zrt. (melyben Tiborcz István már 2010-ben, 24 évesen is vezető tisztségviselő volt) egymás után nyeri el a közpénzből fizetett energetikai beruházásokat. Míg a cég 2009-ben csupán 8,5 milliós forgalmat bonyolított, addig a kormányváltás évében a nettó árbevétel már 686 millió volt, s tavaly ez az összeg már meghaladta a 3 milliárd forintot is. (Pályázatot nyertek többek között naperőmű építésére, Szolnokon közvilágítás-működtetésre, Hódmezővásárhelyen ennek korszerűsítésére is szerződtek.)

Tiborczék neve a középső testvér, Eszter révén tavaly a földpályázatoknál is feltűnt: Bicskén nyert húszéves bérleti jogot 157 hektár szántóra, miközben a helyi gazdák sikertelenül pályáztak. Az Átlátszó.hu cikke szerint az elnyert földek valójában a család lovasklubjához meglehetősen közel, karnyújtásnyira vannak.

A Csabdin élő lakosok sokáig - noha tisztában voltak a család "erejével" - nem érezték, hogy Tiborczék kiváltságosak volnának. "Azt régóta tudja mindenki, hogy jó kapcsolataik vannak, és ezért ha valaki a környéken érvényesülni szeretne, ne adj isten, még pályázaton is szeretne indulni, felkeresi őket." Ennek ellenére nem különcök, igaz, a faluval szoros kapcsolatot sem ápolnak, inkább csak átautóznak rajta, ritkán lehet őket bent látni. "A testvérekre, de főleg Istvánra és Eszterre, ahogy szép lassan felnőttek, mint eleven, de rendes gyerekekre emlékszem. Ez egy normális család, nem zavarnak senkit, és nem is különcködnek. Úgy értem, hogy lila haj vagy ilyesmi náluk azért nincsen. Az önkormányzattal volt annyi pár évvel ezelőtt, hogy akkor még nem ment ki hozzájuk a szemeteskocsi, ők pedig zsákokban hozták be a faluba a szemetet, és tették le oda, ahol hely volt. De aztán ezt is megoldottuk, és ma már ez sem probléma. Mondjuk az a helyieknek azért furcsa, ahogy templomba járnak. Mert nagy katolikusok, de nem is erről van szó. Hanem hogy a misére mind külön kocsival jön. Ez feltűnő egy ilyen kis helyen" - meséli lapunknak egy helyi férfi.

Más fájával

A környéken épp ezért keltett meglepetést az a favágás, amelyről a Népszabadság számolt be idén februárban. "Gépek segítségével, szisztematikusan folyik az engedély nélküli fakivágás a csabdi Tiborcz Lovas Klub mellett. Ezt az erdőt 157 hektárnyi szántó övezi, ami tavaly a Nemzeti Földalapkezelő bicskei állami földbérletpályázatán kelt el húsz évre. A nyertes Tiborcz Eszter" volt - írta a lap. A cikk beszámolt arról is, hogy a tulajdonosok tudta nélkül "a hetek óta folyó gépi irtás során nagy mennyiségű akácot vágtak ki, rönkfával megrakott tíztonnás pótkocsis szállítmányok hagyták el Csabdit", miközben a tudósítónak a helyszínen tartózkodó munkások azt mondták: Tiborczék bízták meg őket a munkával. (Az újságíró megkereste az üggyel kapcsolatban a családot, amely ezúttal sem reagált.)

A környékbeliek közül az esetről beszéltünk olyannal, akit az dühített fel, hogy Tiborczék ma már, úgy látszik, "bármit megengedhetnek maguknak, mégsem viszik őket el bilincsben". (Arról nem is beszélve, hogy az érintett terület Natura 2000-es besorolású volt.) Az egyik lakos a Narancsnak fel is idéz egy néhány évvel ezelőtti esetet, amikor az egyik helybéli családnak nem érkezett meg időben a megrendelt tűzifája, akkor, mivel már nagyon hideg volt, a fiú az autó csomagtartójában hozott az erdőből száraz fát. A rendőrök elkapták, és "bilincsbe verve hozták haza, mivel azt hitték, isten tudja, mennyi fát hozott, és azután még 72 órára el is zárták!".

Meglehet, épp az esküvő utáni lakodalom helyszínéül szolgáló tükröspusztai Tiborcz-tanyát hamarosan rendőrök keresik fel. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis a Népszabadság értesülése szerint falopás ügyében már nyomoz, a tulajdonosok és egy országgyűlési képviselő feljelentése nyomán. A pusztítás mértékét jól érzékelteti az alábbi megállapítás: "a fakitermelés mennyisége olyan jelentős, hogy az eljárások lezárultával várhatóan az egész erdős terület újratelepítésére kötelezik a tulajdonosokat".

Figyelmébe ajánljuk