Zuschlag János: Szerdán vége a börtönnek, aztán könyvet írok

  • Kohout Zoltán
  • 2013. szeptember 16.

Kis-Magyarország

Facebook-oldala tanúsága szerint szeptember 18-án telik le Zuschlag János hatévi börtönbüntetése. A korábbi szocialista politikus könyvet írna saját ügyéről.

„aztán szeptember 18 és vége” – ezt írta ki még a nyáron saját Facebook-oldalára Zuschlag János, aki 2007 óta ül börtönben. A volt szocialista politikusról korábban több cikket is közöltünk (ezeket itt és itt olvashatja), története a heves sajtóérdeklődésnek köszönhetően jól ismert: 2005-ben a kiskunhalasi ügyészségen derült ki, hogy súlyos szabálytalanságok vannak a fiatal baloldaliak által sorra alapított civil szervezetek anyagi és adminisztratív ügyei körül. A gyanú szerint a pályázati és más állami-fővárosi támogatásokat szabálytalanul használták fel; a nyomozás 2007-ben kezdődött, és egy évvel később már bíróság előtt is állt Zuschlag, akit 72 millió forint jogtalan felhasználásával vádoltak meg. (Ebből aztán 50 millió valahogy megkerült.)

false

Az ügyben első fokon eljáró bíró (aki egyébként a nevezetes kecskeméti maffiapert is vezette) meglehetősen súlyos, 8,5 év börtönt szabott ki – ahogy ítéletében fogalmazott – a „fehérgalléros bűnszervezet” működtetéséért, ám ezt végül a másodfok 6 évre csökkentette. Zuschlag Jánost 2007. szeptember 19-én vette őrizetbe a rendőrség.

Az idén 36 éves Zuschlag János politikai karrierje meredeken ívelt felfelé a 90-es évek végén: még az ELTE bölcsészkarára járt, amikor 1998-ban a Fibiszben (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták Mozgalma) végzett munkája révén az MSZP országos listájáról parlamenti mandátumhoz jutott. Noha a média csak később kapta fel a témát, Kiskunhalason már ekkor cikkezett a helyi sajtó arról, hogy az akkor fiatal politikus nemcsak aggasztó közéleti ügyekbe (mint például az ottani városi rendőrkapitány köztudottan koncepciózus menesztése) keveredett, hanem a zavaros pártszervezésbe is. Zuschlag és több más fiatal baloldali úgy duzzasztotta fel a helyi pártszervezetek tagságát, hogy a régi tagok sokszor nem is találkoztak az újakkal – ugyanakkor a „friss többség” a tisztújításokon sorozatban a fiatal pártépítők mellett szavazott. Bár a folyamatot Vas és Bács-Kiskun megyében is botrányok kísérték, a képviselő 2002-ben újra listás mandátumot szerzett, amitől azonban 2004 októberében a Terror Háza előtti holokausztmegemlékezésen elsütött rosszízű tréfája miatt megválni kényszerült. Ám sem ez, sem a sajtóbeszámolók nem fékezték le a pártépítést, hiába kérte például a kiskunhalasi régi párttagság az akkori országos elnöknek, Hiller Istvánnak írt levelében, hogy tegyék „Zuschlag mentes övezetté a várost” – kérésük nem talált meghallgatásra.

false

A korábbi politikus Facebook-adatlapján közzétett rövid közlései szerint könyvet készül írni a „valóságos” Zuschlag-ügyről. Ezt – ha valóban elkészül – már csak azért is övezheti komoly érdeklődés, mert a perben többek között Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát is tanúként hallgatták meg.

Figyelmébe ajánljuk