Saját cégét bízta meg közel 10 milliós munkával a polgármester, aki ijesztő káromkodásba fogott, amikor szembesítettük ezzel

  • Magyar Krisztián
  • 2016. május 26.

Kis-Magyarország

A kiskunmajsai vezető jól megszavaztatta, hogy az általa vezetett önkormányzat kössön-e szerződést a helyi sportcsarnok üzemeltetésére. A nyertes pedig épp a polgi cége lett!

Saját cégének szavazott meg önkormányzati megbízást Kiskunmajsa pártoktól független, 2014-ben egy helyi civil szervezet (ÉK) támogatásával polgármesteri címet nyerő Ábrahám-Fúrús András. A történet pontos megértése érdekében azonban kicsit távolról kell indítanunk, mert van benne pár csavar.

Kavar a Klik

Ábrahám-Fúrús András feleségével együtt alapító-tulajdonosa annak a Furafol Hungary Kft.-nek, amely még 2009-ben – amikor Ábrahám még nem volt polgármester, de a valasztas.hu adatai szerint még önkormányzati képviselő sem – kötött szerződést a közel 12 ezres lélekszámú alföldi város önkormányzatával a városi sportcsarnok és az ahhoz tartozó kiszolgáló létesítmények, illetve sportpályák üzemeltetésére.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A vállalkozás a több mint 7 évvel ezelőtti szerződéskötés utáni első teljes évben (azaz 2010-ben) 8,58 millió forintért vállalta a feladatot, amelyre a megbízást ugyan közbeszerzés útján nyerték el, de nem volt kivel versenyezni, hiszen a Furafol volt az egyedüli érvényes ajánlattevő. A határozatlan idejű szerződést később módosítani kellett, miután a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 2012-ben átvette a helyi iskolákhoz tartozó sportcsarnokot és a pályákat, így a Klik lett a Furafol Hungary Kft. szerződő partnere. A megállapodás egy darabig szinte változatlan tartalommal futott tovább, a cégnek továbbra is vállalnia kellett, hogy – egyebek közt – pályázati forrásból legalább 40 millió forint plusz áfa értékben fejleszti a komplexumot.

Ezt követően az intézményfenntartóval elindult egy huzavona, a Klik először felmondta a szerződést, majd újrakötötték, végül tavaly június 15-én megszűnt az együttműködés – vagyis csak megszűnt volna, mert időközben a kiskunmajsai vezetés arról döntött, hogy a közoktatási és köznevelési intézményeket inkább visszavennék a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, ami azt jelenti, hogy a sportcsarnok és az ahhoz tartozó létesítmények üzemeltetését újra a városnak kell finanszíroznia.

A régi-új felállás miatt egy jogvita kerekedett azzal kapcsolatban, hogy a Furafol – Ábrahám-Fúrús családi cége – automatikusan viheti-e tovább a működtetést, mindenesetre a feladatot az önkormányzat annak ellenére újra kiszervezte a vállalkozásnak, hogy az egyik tulajdonos időközben polgármester lett.

A polgármester is szavazott

A szerződés újrakötéséről először tavaly szeptemberben döntött a képviselő-testület. Egy olyan, a polgármester által jegyzett előterjesztésben szerepelt a Furafol Hungary Kft. ismételt megbízása, amely pont a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól visszavett feladatokról rendelkezett. Ebben – egyebek közt – az szerepelt, hogy 2015 szeptemberétől arra az évre az önkormányzat 3,25 millió forintot fizet Ábrahám-Fúrús Andrásék cégének, majd a határozatlan idejű megállapodás éves 9,7 millió forintos díját majd még felülvizsgálják. Az önkormányzat és a Furafol Hungary Kft. a 2009-ben létrejött határozatlan idejű szerződést „érvényesnek és joghatályosnak” tekintette, és ez alapján kötötték meg tavaly szeptemberben újra a megállapodást. Ez azért is érdekes, mert a Furafol és a Klik közötti szerződés 2015. június közepén lejárt, ennek ellenére azon az állásponton volt a városvezető és az őt támogató többség, hogy minden rendben, mehet a biznisz tovább.

Mivel az egyik ellenzéki képviselő azt tanácsolta, hogy először csak a tavaly szeptember és december vége közötti időtartamra bízzák meg a polgármester cégét, és utána gondolják át a megállapodást, az ügy 2015 novemberében is téma volt a város testületi ülésén. Két döntési javaslatról voksoltak a testületi tagok: az egyik az előbb említett felülvizsgálatról szólt, a másik pedig arról, hogy minden menjen tovább, maradjon határozatlan idejű a szerződés, és a Furafol Hungary Kft. legyen az üzemeltető. Faludi Tamás DK-s városatya a testület előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy talán indokolt lenne egy új közbeszerzés kiírása is, és kifogásolta a szeptemberi szerződéskötés jogszerűségét is. Ábrahám-Fúrús András közölte: szerinte meg az nem volt jogszerű, ahogy a Klik felrúgta velük a megállapodást, ezért kell most az egészet újra megkötni. Kiderült az is, hogy korábban kérték egy jogász állásfoglalását a témában, aki a polgármesterrel hasonló állásponton volt. Végül ennek a szavazásnak is az lett a vége, hogy a Furafol Hungary Kft. és a kiskunmajsai önkormányzat között továbbra is határozatlan ideig él a szerződés, vagyis a polgármester cége maradt az üzemeltető. Az előterjesztés megint a városvezető nevén futott, végül az ülésen készült videófelvétel szerint ő is szavazott, mégpedig arra, hogy maradjon minden a régiben. (Arról nincs információnk, hogy az önkormányzat azóta felülvizsgálta-e az éves 9,7 millió forintos megállapodást.)

Kiborult a polgármester

Ez történt tehát tavaly év végén. Mi pedig a hetekben szereztünk tudomást arról, hogy a polgármester saját cégét segítette önkormányzati megbízáshoz – és a jelenleg hatályban lévő önkormányzati törvény szerint nem is jogellenes az, ha az adott település önkormányzata a polgármester valamely érdekeltségével szerződik. Ennek ellenére próbáltuk volna megtudni Ábrahám-Fúrús Andrástól, hogy szerinte nem kifogásolható-e az, ha saját maga nyújt be előterjesztéseket, amelyek az ő cége megbízásáról szólnak, ráadásul van, amikor ő is szavaz a kérdésben. A településvezetőt telefonon értük el, aki annyira kiakadt, hogy percekig csak káromkodott, így elég nehéz kihámozni a közlésre alkalmas kijelentéseit. Ábrahám-Fúrús sok más mellett felhívta a figyelmet arra, hogy egy először 2009-ben kötött szerződésről beszélünk, amikor ő még nem volt polgármester. Hangsúlyozta: „itt semmiféle lopás nincs”, elege van a „szarkavarásból”, ő egy „jó szándékú lokálpatrióta”, és neki, illetve a cégének is köszönhető egy rakás fejlesztés a sportcsarnokban, illetve annak környezetében.

Az utóbbi években tényleg jelentős változásokon ment át a létesítmény.

Nemrég modern PVC-borításra cserélték az elhasznált parkettát, padlófűtést szereltek be és a világítást is korszerűsítették. A csarnok mellett épül egy műfüves focipálya, erre pályázati forrásból és önkormányzati kiegészítésből mintegy 100 millió forint áll rendelkezésre. Ábrahám-Fúrús a telefonbeszélgetés során kérte, hogy menjek el, nézzem meg, mennyire szívén viseli a sportközpont sorsát, majd azt is mondta: „Teljesen nyugodtan alszom, és teljesen tiszta a lelkiismeretem, és azt, amit nem tudom hány év alatt felépítettem, nem fogom odaadni semmiféle szarrakásnak, hogy azt lerombolja, vagy hogy az énáltalam felépített várban fényesnek tettesse magát.”

Százmillió forint feletti árbevétel

A Furafol Hungary Kertészeti Berendezéseket Gyártó Kft.-t 2006-ban alapította Ábrahám-Fúrús András és felesége. A kiskunmajsai polgármester a 2014-es önkormányzati választások előtt néhány héttel adta át az ügyvezetői pozíciót, de tulajdonrészét máig megtartotta. A kft. főtevékenysége fémszerkezet gyártása, de a nagyon hosszú listán ott szerepel a sportcsarnok üzemeltetése, különböző mezőgazdasági szolgáltatások, bontás, fényképészet, kommunikáció vagy éppen a világhálóportál-szolgáltatás. A céginformációs adatok szerint – amelyben a 2015-ös összegzés még nem érhető el – a Furafol Hungary eddigi legjobb éve a 2011-es volt, amikor az éves nettó árbevétel 114 millió forint lett, 2012-ben ez az összeg 99,4, 2013-ban 71,5, majd 2014-ben 56,4 millió forint volt. A polgármesternek ez az egyetlen cége.

Figyelmébe ajánljuk