Trükközésre és hazugságokra bukkantunk Simonka vagyon-nyilatkozataiban

Kis-Magyarország

A kormánypárti képviselő vagyonnyilatkozata és a közhiteles dokumentumok nem fedik egymást.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő 2010 óta tagja a törvényhozásnak, s az előírások szerint az elmúlt egy évtizedben tízszer adott le vagyonnyilatkozatot az Országgyűlés Hivatalának. Arról már korábban beszámoltunk, hogy ezek alapján Dél-Békés hűbérura valójában egy vagyontalan és gyakorlatilag szinte minden jövedelem nélküli politikus.

Vagyonnyilatkozataiban nem tesz említést a törvényhozástól kapott javadalmairól, holott az persze jár neki, mégha végrehajtási eljárások miatt tőle nagyon jelentős összeget von le az Országgyűlés Hivatala. Saját bevallása szerint évente csupán néhány százezer forint összeg fut be hozzá földalapú támogatásként.

Mindezekből az elsőként felmerülő kérdés: miből él Simonka György és családja? Mindez nem csupán a mindennapokra alkalmazható gyakorlati és pénzügyi kérdés, hanem egyben adóhatósági is lehetne. De emellett nemzetbiztonsági felvetés is egy politikai döntéshozó esetében. Ugyanis, ha a vagyonnyilatkozataiból indulunk ki, akkor meg kell állapítanunk, hogy nem tudni miből és ő és négytagú családja.

A semmiből jól élni

Ehhez képest magas színvonalon él Dél-Békés egyéni parlamenti képviselője. Luxusautót lízingelt, a legtöbb helyre saját sofőrjével járt, hatalmas házukat – amely korábban mostani vádlott-társa, majd az ő, utána a felesége, később pedig ugyancsak a vádlottak padján ülő unokahúga nevén volt, akitől visszabérelte – mára két kiskorú gyermekére íratta, Bajnokok Ligája meccsekre utazik és feleségével járt a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon is.

Meddig megy a kötélhúzás?

Meddig megy a kötélhúzás?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Vagyonnyilatkozataiban következetesen két ingatlan meglétét vallja be Simonka György. Egy valamivel több, mint 6 hektáros szántót szülőfalujában, Pusztaottlakán és egy 2500 négyzetméteres „kivett udvart” Medgyesegyháza-Bánkúton. Nemrégiben bemutattuk, hogy ez a „kivett udvar” valójában egy tökéletesen elhanyagolt dzsungel, amelyen nem áll építmény, még a kerítés is hiányzik.

A Medgyesegyháza-Bánkúton található ingatlan tulajdoni lapján érdekes bejegyzések találhatók. A NAV Békés Megyei Adóigazgatósága 207 ezer forintos jelzálogot jegyzett be az ingatlanra. Igaz, ez még két évvel azelőtt került rá, mielőtt 2013-ban megvásárolta volna az ingatlant az akkor már országgyűlési képviselőként dolgozó Simonka. Egy, a Narancs.hu-nak nyilatkozó ingatlanügyekkel foglalkozó szakember szerint ennek ellenére beszédes, hogy az elmúlt 7 évben nem tett a politikus semmit annak érdekében, hogy ezt az adóhatósági jelzálogjogot töröljék a saját ingatlanáról.

A Medgyesegyháza-bánkúti kivett udvar

A Medgyesegyháza-bánkúti kivett udvar

Fotó: narancs.hu

Több százmilliós tartozás

Egy másik bejegyzés szerint egy battonyai bírósági végrehajtó 250 millió forint végrehajtási jogot jegyzett be a gyakorlatilag érték nélküli ingatlanra, amelynek a jogosultja az Unicredit Bank Hungary Zrt. Hasonló végrehajtási jogot jegyeztek be a bánkúti ingatlanra 6 millió 975 ezer forint értékben, itt a Merkantil Váltó- és Vagyonkezelő Zrt. a kedvezményezett. Ugyanezen a jogcímen csaknem 1,9 millió forintot követel Simonkától a budapesti székhelyű Primaenenergia Zrt.

Ha ezt összevetjük Simonka legutóbbi vagyonnyilatkozatának idevágó részével, akkor éles ellentmondásra bukkanunk. A dokumentum római hármas fejezetében a „Tartozásokról” kell nyilatkozniuk a képviselőnek. Ám Simonka ezt üresen hagyta. Azaz, sem köztartozása, sem pénzintézeti, sem magánszemélyekkel szembeni tartozása nincs Simonka Györgynek - legalább is saját bevallása szerint. Vagy a vagyonnyilatkozatban foglaltak nem fedik a valóságot, vagy a birtokunkban lévő közhiteles dokumentum tartalmaz valótlant.

Jelzálogjog és végrehajtási jogok

Jelzálogjog és végrehajtási jogok

Fotó: narancs.hu

A felejtés vagyonnyilatkozata

Furcsa ellentmondásra bukkanunk a vagyonbevallás négyes, „Egyéb közlendők” pontjánál. A 2015-ös évről számot adva Simonka kifelejtette bevallásából, hogy közel 360 millió forintos „készfizető kezesség miatti tartozása” van. Feledékenységét másfél hónappal a vagyonnyilatkozat leadása után, 2016. március 16-án pótolta, jelezve, hogy kiegészítésről van szó. Azt nem tudni, neki jutott utóbb eszébe ez az egyáltalán nem bagatell tétel, vagy mások figyelmeztették erre.

A brutális összegű készfizető kezesség

A brutális összegű készfizető kezesség

Fotó: narancs.hu

2017 januárjában a készfizető kezesség miatti tartozás lecsökkent 85 millió 877 ezer forintra, de hogy miért és miből, nem derül ki.  Pedig nem kevesebb, mint 272 millió forint sorsáról kéne számot adnia.

Simonka tárgyalóterem előtt

Simonka tárgyalóterem előtt

Fotó: A szerző felvétele

A zár alá vételt nem kell feltüntetni

A bánkúti ingatlanáról kikért földtulajdoni lap utolsó bejegyzése szerint ezt az ingatlant is zár alá vette – 2018. novemberi meggyanúsításával egy időben – a Készenléti Rendőrség Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztálya. Mindez csak itt szerepel, a vagyonnyilatkozatban nem.

De ennek legalább tudjuk az okát. Egyszerűen azért nem szerepel a vagyonnyilatkozatban, mert a rendőrségi zár alá vett vagyonelemek számára nincs külön rubrika a dokumentumban. A törvényalkotók feltehetően nem gondoltak arra, hogy egy képviselő ide juthat.

Egy adatvédelemmel foglalkozó szakember a jogszabályi előírások hiánya miatt nem tartja hibának, hogy erről nem „vallott” Simonka vagyonnyilatkozatában. De hozzátetette, egy közszereplő esetében a bűnügyi zár alá vétel a nyilvánosság és a közvélemény számára fontos információ lenne.

A bűnügyi zár alá vétel

A bűnügyi zár alá vétel

Fotó: narancs.hu

A képviselői vagyonnyilatkozat esetleges pontatlanságai vagy hazugságai miatt minden politikus ellen vagyonnyilatkozati eljárást lehet kezdeményezni. A jogszabályi lehetőség ellenére ez Simonka esetében az elmúlt tíz évben egyszer sem történt meg.

A dél-békési fideszes képviselő a jogszabályok alapján napokon belül benyújtja új, a 2019-es évéről „számot adó” vagyonnyilatkozatát. Folyt. köv.

Figyelmébe ajánljuk