Simonka György kizárását javasolják a Fideszből az alapszabályra hivatkozva

Kis-Magyarország

A már a vádlottak padján ülő dél-békési kormánypárti parlamenti képviselő, Simonka kizárását kezdeményezi Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert a politikus a Fidesz-MPSZ jó hírének súlyosan árt, és mert nem tájékoztatta a helyi szervezet elnökségét az ellene indított büntetőeljárásról – tudta meg a Narancs.hu.

„Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára. Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét.”

Mindez abban a kizárási javaslatban áll, amelyet augusztus 10-i dátummal Ruck Márton, a Fidesz-MPSZ medgyesegyházi csoportelnöke, egyben Békés megye 4. számú országgyűlési választókerülete fideszes választókerületi tanácsának tagja jegyez.

Simonka ügyvédeivel a bírósági tárgyaláson

Simonka ügyvédeivel a bírósági tárgyaláson

Fotó: MTI-fotó

Az alapszabály szerint

Ruck Márton indoklása szerint a 2018 őszén a vele szemben megfogalmazódott súlyos bűncselekmények gyanúja miatt a törvényhozás kiadta Simonka mentelmi jogát, akit ezt követően az ügyészség előbb meggyanúsította és kihallgatta, majd vádat emelt ellene. Ennek nyomán 2020 januárjában már a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak padján ült.

Emellett felrója Simonkának azt is, hogy a büntetőper megkezdése után koncepciós perrel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészséget, ami megítélése szerint súlyosan sérti a kormánypárt érdekeit. Amellett sem ment el szó nélkül Ruck Márton, hogy Simonka a helyi Fidesz-szervezeteket nem tájékoztatta az ellen indult büntetőeljárásról.

A Fidesz-MPSZ medgyesegyházi csoportelnöke a kormánypárt alapszabályának két pontjára is hivatkozik kizárási kezdeményezésében. Eszerint kizárható a szövetségből, aki a: „Szövetség Alapszabályát, programját, a Szövetség érdekeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsít.” Másrészt: „bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja, illetve az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét, neki felróható okból nem tájékoztatja.”

Kritizálták Simonkát

Az ügy közvetlen előzménye, hogy július 22-én rendkívüli ülést tartott a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, amelyen többen élesen kritizálták Simonkát többek között az általa is menedzselt pályázatok visszásságai miatt; de azért is, mert a helyi vezetők és tagok részére elérhetetlenné vált, nem kommunikál senkivel, így nem számíthatnak a térség országgyűlési képviselőjére a települések és a Fidesz-szervetek.

Varga Gusztáv (elöl) mindenről lemondott, mellette Simonka

Varga Gusztáv (elöl) mindenről lemondott, mellette Simonka

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A Simonka szűkebb környezetéhez tartozó, a kistérségi szervezetet vezető Varga Gusztáv előbb lázadásnak minősítette a történteket, majd ígéretet tett, hogy szeptemberben ebben az ügyben "kibeszélő show"-t tartanak. Lehet, hogy így lesz, de már Varga Gusztáv nélkül, mivel ő augusztus elején kistérségi elnöki posztjáról éppúgy lemondott, mint mezőkovácsházi alpolgármesterségéről. Tette ezt azok után, hogy megbizonyosodott arról: egy következő büntetőperben a kistérségi szervezet pályázatai is terítékre kerülnek. A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis a már folyó pertől elkülönítette az európai uniós pályázati pénzek visszásságaival kapcsolatos, összességében milliárdos nagyságrendű ügyeket.

A frakció hallgat

Simonka kabinetfőnöke, Puju János előbb Kraller József medgyesegyházi polgármester Fideszből történő kizárására tett javaslatot, amiért szerinte a július 22-i kistérségi ülésen polgármesterhez méltatlanul viselkedett. Ezt a térség fideszes csoportelnöke, Ruck Márton minden alap nélkülinek nevezte, és visszautasította. Ettől aligha függetlenül az ő kizárására tett javaslatot Simonka-szárny.

Kraller József medgyesegyházi fideszes polgármester bírálta Simonkát

Kraller József medgyesegyházi fideszes polgármester bírálta Simonkát

Fotó: A szerző felvétele

A fideszes országgyűlési képviselő pártból való kizárására tett javaslat a mindezekre adott ellenoldali válasz. Az ügy azért is érdekes, mert Simonka viselt dolgai miatt a frakció a legenyhébb szankciókkal sem büntette Simonkát. A dél-békési fideszes belharc folytatódik.

Figyelmébe ajánljuk