Nyíltan Simonka ellen fordultak a dél-békési polgármesterek, ám ő inkább nem ment el a kistérségi ülésre

Kis-Magyarország

„Én nem oda tartok, ahova Simonka” – utalt a politikus elleni bűnvádi eljárásra Varga Gábor medgyesbodzási polgármester a szerdai dél-békési kistérségi ülésen. „Nem fogom elítélni Simonkát, azt tegye meg a bíróság” – reflektált Varga Gusztáv kistérségi elnök, a fideszes parlamenti képviselő embere. Személyeskedéssel, vádaskodással tarkított ülést tartott 18 dél-békési polgármester Mezőkovácsházán, ahol többen nyíltan fellázadtak.

Nem jelent meg Simonka György fideszes országgyűlési képviselő a szerdára, Mezőkovácsházára összehívott Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás rendkívüli ülésén; pedig a bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a vádlottak padján ülő politikus személye és munkája a viták középpontjába került az eseményen. Távolmaradását többen gyáva megfutamodásnak tartják: hiszen ha a kormánypárti képviselőnek igaza van, és az általa közvetetten vagy közvetlenül menedzselt pályázatokkal nincs semmi probléma, akkor minderről tájékoztatni tudta volna az országgyűlési választókerülete több mint felét adó mezőkovácsházi járás települési polgármestereit.

Puccsról, lázadásról, zendülésről vizionált a dél-békési kistérségi ülés elején a szervezet Simonkához hű elnöke, Varga Gusztáv, aki korábban több cikluson keresztül Mezőkovácsháza polgármestere volt. Ezt több, magát megszólítva érző polgármester, köztük Sódarné Varga Gyöngyi visszautasította. Majd arról beszélt, hogy ebben a szervezetben már tíz éve úgy mennek a dolgok, hogy valaki (értsd: Simonka) beterjeszt valamit, amit szinte mindig vita nélkül elfogadnak.

Ebből, valamint a Narancs.hu által feltárt európai uniós pályázati balhékból viszont a térség polgármestereinek elege van. Mint azt tegnap megírtuk, immár jogerős kormányzati döntés van arról, hogy súlyos visszafizetési kötelezettség terhel több térségi önkormányzatot, valamint civil szervezetet. Ráadásul újabb, akár 500 millió forintos pályázatok esetében is hamarosan jogerőre emelkedhet ugyanez a döntés.

Két részre szakadt a kistérségi társulás

Két részre szakadt a kistérségi társulás

Fotó: A szerző felvétele

Simonka vitatható módszerei

Ha szűk többséggel is, de a Simonkával szembeni front a szerdai ülésen meg tudta akadályozni, hogy érvényes és elfogadott költségvetésie legyen a kistérségnek, majd élénk vita után felállítottak egy bizottságot, amely kistérség elnökének a járványidőszak alatti ténykedését és annak jogszerűségét vizsgálja meg. Ez néhányak szerint értékelhető akár úgy is, hogy előkészítik a Simonkához mindvégig hű Varga Gusztáv szeptemberi leváltását.

A napirendi pontok kapcsán újból és újból Simonka eddigi tevékenységéről és vitatható módszereiről, a zátonyra futott pályázatokról, és az egyébként is rengeteg hátránnyal küzdő, elmaradott térség gondjairól és a hatékony lobbi hiányáról szóltak visszatérően a települések vezetői. Varga Gábor medgyesbodzási polgármester elmondta, Simonka személyes döntésén múlik, melyik település kap kiegészítő támogatást, ha önhibáján kívül forráshiányos. Ehhez hozzátette: „Akire jobban haragszik, abba finomabban nyomja bele a tűt.” Kraller József medgyesegyházi városvezető úgy fogalmazott, hogy „attól kell félnie egy polgármesternek, hogy jóban van Simonkával, vagy nincs jóban.”

Ehhez a medgyesegyházi testület első embere hozzátette, hogy Simonka miatt a térségi érdekérvényesítő-képesség az utóbbi időben erősen csökkent. Szerinte a térség fideszes országgyűlési képviselője „nem képviseli az itteni települések érdekeit”. Simonka büntetőügyére és emiatti politikai bénultságára utalva pedig azt hangsúlyozta: „Ha segíteni nem tud, akkor legalább ne ártson.”

Kraller: a polgármestereknek félnie kell

Kraller: a polgármestereknek félnie kell

Fotó: A szerző felvétele

Kun László kaszaperi polgármester sérelmezte, hogy önkormányzatukat a Narancs.hu-n kedden ismertetett visszafizetési kötelezettség miatt súlyos terhekkel sújtják - miközben nekik fogalmuk sem volt, hogy az ő pályázatuk mellett más település nevében is benyújtják ugyanazt a dokumentációt, amelyben még a helyesírási hibák is ugyanazok voltak. Másrészt hiába jelezték, nem kaptak sehonnan segítséget az ügyben.

Hasonló kijelentések eddig nem voltak

Hasonló kijelentések nyilvános fórumon eddig még nem hangoztak el Simonka György országgyűlési választókerületében. Ami jelzi, hogy az itt található települések vezetőinek egy része a nyílt lázadás állapotáig jutott el, ami korábban alig volt elképzelhető.

A mundér becsületét az ülést vezető Varga Gusztáv próbálta megvédeni, aki puccsszerű eljárásról beszélt, noha senki nem tett javaslatot semmilyen személyi változásra sem. Egyben annak a félelmének adott hangot, hogy ennyi ellentét és bírálat láttán a kistérségi szervezet szétesik, ami óriási veszélyeket rejt magában. Sódarné Varga Gyöngyi magyarbánhegyesi polgármester kifejtette, hogy ez a társulás már szétesőben van, s ha eljön az idő és szükség lesz rá, településének képviselő-testület döntést is hozhat a kilépésről.

Ezt követően polgármesterek sora bírálta a kistérségi szervezet eddigi működését, annak átláthatatlanságát, bírálták a meg nem valósult terveket, a végül hátrányt okozó pályázatokat, amelyekről most mintha senki nem is akarna tudni.

Hazugságnak nevezte a vádiratban foglaltakat

Érdekes mozzanata volt a szerdai dél-békési kistérségi ülésnek, amikor Kraller József medgyesegyházi polgármester a Narancs.hu keddi cikkét idézve ismertette a Simonka elleni büntetőeljárásban a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott vádirat egy passzusát. Mint a cikkben írtuk, a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség jelezte, hogy a termelési és értékesítési szövetkezeteknél elkövetett visszaélésektől elkülöníti az EU-s pályázatokkal összefüggő nyomozásokat, amelynek középpontjában éppen a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás áll. Majd a kisváros vezetője feltette a kérdést, mi a helyzet?

Varga Gusztáv válaszában mindezt hazugságnak nevezte – ezzel a vádhatósági irat létét és hitelességét kérdőjelezte meg, anélkül, hogy bármi konkrétumot ezzel szembehelyezett volna. (A hivatkozott állítás amúgy a vádirat 138. oldalán szerepel.)

A vitaparnerek: Sódarné és Varga Gusztáv

A vitaparnerek: Sódarné és Varga Gusztáv

Fotó: A szerző felvétele

Kraller arra szólította fel Varga Gusztávot, hogy járjon utána az állításnak,aki ezt megtagadta, majd minden indoklás nélkül megvonta a szót Medgyesegyháza jegyzőjétől. „El vagyunk anyátlanodva, eltűnt a parlamenti képviselő, holott ez az ő körzete volna” – mondta végül a medgyesegyházi polgármester arra utalva, hogy Simonka erre az ülésre sem jött el, s nem találkozni vele másutt sem. „Ha nem én vagyok a felelős, akkor ne engem feszítsetek keresztre” – kérte a polgármestereket a kistérségi elnök.

Az ülés véget ért; szeptemberben lesz a következő dél-békési kistérségi ülés, s ugyanebben a hónapban folytatódik Simonka büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Figyelmébe ajánljuk