Szennyvíz került a Zagyvába, pusztulnak a halak a folyóban

Kis-Magyarország

A jelentős halpusztulást okozó szennyvíz Jászberénynél kerülhetett a folyóba.

A Tisza Horgászegyesület Facebook-bejegyzésben tájékoztatta a zagyvai horgászokat, hogy jelentős mértékű szennyezés érte a folyót. Mint írták, a jászberényi belső Zagyva-ágba valahonnan tisztítatlan szennyvíz folyt, ami aztán belekerült az élő ágba is, ahol döbbenetes pusztítást végzett. Teljes mederszélességben feketévé változott a víz.

A szennyeződés a tiszai torkolat felé halad, tolva maga előtt a halállományt. Tájékoztatásuk szerint hétfő este 6 óra felé Alattyán határában járt, a szennyezés bűze messziről érezhető volt. A természetkárosításért felelősök felkutatását a szakhatóságok megkezdték, közölte az egyesület.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelem megerősítette a hírt, és azt is, hogy vizsgálják az esetet. Mint Németh Ádám sajtószóvivő a Narancs.hu-nak fogalmazott, a megyei kormányhivataltól érkezett hozzájuk a bejelentés a szennyezésről. A katasztrófavédelem vízügyi, vízvédelmi hatáskörben eljárva megkezdte a vizsgálatot, egyelőre ennél többet – folyamatban lévő ügyről lévén szó – nem tudott mondani.

A közösségi oldalon a hírrel kapcsolatban a horgászok elkeseredett hozzászólásokat írtak. Többen is felvetették, ez már nem az első ilyen eset. Sokan követelik vissza az éves horgászjegyüket, mert szerintük a folyóban ebben az évben már "lőttek" a horgászatnak.

Figyelmébe ajánljuk