Szolnoki színházigazgató-választás: az ellenzék szerint szégyen, ami folyik

Kis-Magyarország

Szakmai és újító személetű, illetve közhelyekkel operáló pályázatok állnak szemben egymással. Utóbbi a Fidesz-közeli jelölté.

Berényi Gábor, a szolnoki önkormányzat oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának jobbikos elnöke tartott hétfőn sajtótájékoztatót a szolnoki színházigazgató-választással kapcsolatban. Elmondta, hogy semmiféle előkészítési folyamatba sem őt, sem a humánpolitikáért felelős MSZP-s alpolgármestert, Györfi Mihályt nem vonták be, mindenről utólag értesültek.

Mint lapunk a múlt héten megírta, a szakmai bíráló bizottságba a fideszes Szalay Ferenc polgármester két, szintén fideszes tagot delegált az önkormányzat részéről. Az egyik a műszaki végzettségű Fejér Andor fejlesztésekért felelős alpolgármester, míg a másik a történelemtanár Rusvai Károly iskolaigazgató volt. Többek között ők döntöttek arról, a győztes Barabás Botond pályázata legyen

Hárman az igazgatói posztért

A szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjára hárman adták be pályázatukat: Kiss József korábbi művészeti vezető, Szolnoki Tibor színművész, művészeti vezető és Barabás Botond, a színház jelenlegi művésze. Utóbbi a nagy esélyes, írtuk március eleji cikkünkben, hiszen jelenleg is a színház színésze, illetve Szalay Ferenc polgármester politikai tanácsadójának, Vörös Miklósnak a veje (lányának, Vörös Nórának a férje). Ráadásul Vörös Nóra a színház sajtófőnöke is. Korábban a Kimondott Szolnok nevű ellenzéki Facebook-oldal megszavaztatta követőit a színházigazgatóságról. A befutó itt Szolnoki Tibor lett.

Berényi Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, Szolnok kiváló lehetőséget vesztett el azzal, hogy nem Kiss József pályázatát fogadta el. Kiss József pályázata ugyanis korszerű, újító, igazán jól kidolgozott volt. A szolnoki színház korábbi művészeti vezetője a társadalmi problémákra reagáló teátrumot kívánt volna megvalósítani. Ehelyett a fideszes többségű szakmai bizottság arra szavazott, hogy maradjon minden úgy, ahogy van. Berényi szerint Barabás Botond kidolgozatlan, leginkább közhelyekkel operáló, nyertes pályázatával a Szigligeti konzerváló, belterjes színháza marad Szolnoknak. Berényi Gábor egy szóval jellemezte az egész eljárást: szégyen.

Lapunk megkérdezte Radócz Zoltánt, az MSZP korábbi helyi vezetőjét, az ellenzéki Szolnoki Többség politikai formáció által támogatott korábbi  polgármester-jelöltet a színigazgató-választásról. Radócz, úgy tudja, sokan nem is pályáztak az igazgatói posztra, mert tudták, úgyis lefutott. Ugyanis Barabás Botond, a színház színésze annak a Vörös Miklósnak a veje, aki a polgármester politikai komisszárja, tanácsadója. Felesége pedig a színház sajtósa. 

Radócz Zoltán hozzátette, a döntésből is látszik,

a Fidesznek nem a szakmaiság számít, hanem a rokoni hálózat kelégítése.

A döntés szerinte rávilágít, a Fidesznek nem a korábban nagyhírű szolnoki színház, hanem a saját embereinek jövője a fontos. 

Lapunk a színházigazgatói pályázatok kapcsán az önkormányzatot is megkereste. Pókász Endre sajtószóvivő válaszában azt hangsúlyozta, az előadóművészeti ágazati jogszabályok pontosan előírják, hogy egy színház, jelen esetben a Szigligeti Színház igazgatói pályáztatásának milyen lépései vannak. "Egy félreértést fontos tisztázni: nincs Szolnok város önkormányzatának kultúráért felelős alpolgármestere, a kulturális terület Szalay Ferenc polgármester úrhoz tartozik" - közölte. Jelezte egyúttal azt is,

Szalay a héten kikéri a képviselő-testület tagjainak véleményét is.

(A döntést viszont a polgármester hozza meg, mivel a járványhelyzet miatt nem lehet képviselő-testületi ülést tartani - a szerk.)

Szalay Ferenc: Szolnokon csak szerdától zárnak

 
Szalay Ferenc, Szolnokon fideszes polgármestere
Fotó: youtube.com
 

Az önkormányzat a válaszában kitért arra, a polgármester határozhat arról, ki látja el a képviseletét egy ügyben, illetve "jogszabály írja elő egyébként a szakmai bizottság létszámát és összetételét, ebbe Szolnok városa két főt delegálhatott. A szabályok szerint a szakmai szakértői bizottság véleményének kialakítása után fogalmazza meg álláspontját az önkormányzat illetékes bizottsága." - válaszolta megkeresésünkre a sajtószóvivő.

Figyelmébe ajánljuk