Rejtélyes szállodaügy: valakik csőbe akarják húzni Szombathely ellenzéki vezetését?

  • Kupi Györgyi
  • 2020. január 23.

Kis-Magyarország

Vevő jelentkezett az évtizedek óta üres Savaria Szállóra a vasi megyeszékhelyen. Hogy valódi-e a befektető szándéka, vagy a Nemény András irányította ellenzéki városvezetést akarja valaki csőbe húzni, hamarosan kiderül. A közgyűlés nem élt az elővásárlási jogával, így a vevőnek hamarosan ki kell perkálnia a nettó 470 millió forintos vételárat.

A hajdani Kovács Szálló a belváros közepén áll, és nem kevesebb, mint húsz éve zárta be a tulajdonosa, a később felszámolás alá került IGN Zrt. A helyieket erős nosztalgia fűzi az egyre romló állagú szecessziós műemlékhez, mozgalom is indult a megmentéséért.

A szombathelyi városvédők örültek a szocialista Nemény András őszi kampányban tett kijelentésének. A polgármesterjelölt – aki időközben a város vezetője lett – akkor azt nyilatkozta: a városnak meg kell vásárolnia az épületet, majd szakmai befektetőt kell keresni a hasznosításra. A felszámoló, a Cél-Org Kft. tavaly novemberben sokadszorra bocsátotta árverésre az ingatlant, amelyre ezúttal érkezett egy érvényes ajánlat. Nettó 470 millió forintért vásárolná meg az épületet a Krosnow Property Kft.

Nem él a jogával

Az önkormányzatnak az épületre elővásárlási joga van, áfával együtt 600 millió forintot kellene fizetnie érte. A szerdán tartott rendkívüli szombathelyi közgyűlésen az a döntés született, hogy a város nem él az elővásárlási joggal. Így a szálló, legalábbis elméletileg, a Krosnowé.

A Savaria Hotel belülről

A Savaria Hotel belülről

Fotó: youtube.com

Zavaros hátterű vevő

A 2013-ban alakult, főtevékenységként épületépítési projekt szervezésével foglalkozó, három millió forintos törzstőkével bejegyzett Krosnownak 2018-ban egy fillér bevétele, egyetlen alkalmazottja nem volt, és közel 3 millió forint veszteséggel zárta az évet, saját tőkéje 5,8 millió forint. A Krosnow tulajdonosa a BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft., amely gyakorlatilag egy üres cég: 2014 óta nincs bevétele.

Mindkét cég ügyvezető igazgatója egy békéscsabai férfi, Bencsik Pál, aki a BK-Westet 2014-ben vette meg egy Kuala Lumpur-i cégtől.

A 75 éves Bencsik Pál az Opten szerint közel húsz vállalkozáshoz köthető ügyvezetőként illetve tulajdonosként, ezek közül hatot kényszertörléssel vagy felszámolással szüntették meg, három jelenleg áll hasonló eljárás alatt. Bencsik cégeinek cégeinél is hasonló a helyzet.

Megkezdődött a kampány?

Nem csak a Krosnow zavaros háttere ad okot gyanakvásra, hanem az is, hogy a 420 millió forint becsértéken meghirdetett épületre 470 millió forintért jelentkezett vevő, éppen a választások után két hónappal. (Eddig 13-szor pályáztatta a felszámoló az épületet, sikertelenül.)

A közgyűlésen nem, de nyilvános fórumokon felmerült: nem arról van-e szó, hogy az ellenzéki várost lehetetlen helyzetbe akarja hozni valaki? Biztosan állítható, ha megvenné a szállót a városi szombathelyi önkormányzat, akkor ebbe a város belerokkanna, Nemény pedig politikailag bele is bukhat a milliárdos felújítási költségek miatt.

Ha viszont nem veszi meg a szállót az önkormányzat, akkor Neményt lehet azzal vádolni, hogy nem tartotta a szavát. A baloldali polgármester ekézése már a közgyűlés előtt megkezdődött a fideszes médiaalapítványhoz tartozó Vas megyei napilapban, bár cikkükből az is kiderül, hogy olvasóik 13 százaléka ért egyet azzal, hogy a város vegye meg az épületet. (A városvezetés közvélemény-kutatásában még ennél is kevesebben voksoltak a vásárlás mellett.)

A fideszes képviselők viszont már a közgyűlésen felhánytorgatták, hogy nem ezt ígérte Nemény. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP frakció sem támogatta az üzletet, tartózkodtak a szavazásnál, utána pedig kemény hangütésű sajtóközleményüket bírálták a döntést.

11 milliós licitbiztosíték

Amennyiben beigazolódik, hogy a vásárlási szándék kamu, a közgyűlés hivatalos vizsgálatot kezdeményez a felszámoló, Cél-Orggal szemben.

Tényleg ilyen súlyos a helyzet?

Tényleg ilyen súlyos a helyzet?

Fotó: hirlevelplusz.hu

A vevők szándékának komolysága azért is megkérdőjelezhető, mert egy többmilliárdos befektetésbe úgy vágnának bele, hogy meg sem kérdezték az önkormányzatot, milyen feltételeknek kell megfelelniük, tudnak-e például valahova parkolót építeni?

Ha kamu volt a szándékuk, akkor összesen 11 millió forint licit-biztosítékot buknak. Szombathelyen többen úgy vélik, van, akinek megéri ennyi pénzt ez a helyzet. Hiszen így öt éven keresztül nyilvánosan emlékeztethetik Nemény András polgármestert – aki nemrégiben lett a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) elnöke –, hogy nem tartotta be az ígéretét, veszi hagyta a város ikonikus épületét.

(Címlapfotónk: a Savaria Hotel Szombathely belvárosában. A felvétel forrása: wikipedia.org.)

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.