Különleges per: pilótákat elvakító lézerezőt állítottak bíróság elé

Kis-Magyarország

Bíróság elé került a férfi, aki tavaly tavasszal lézerfénnyel megzavarta a békéscsabai reptérről felszálló gép pilótáit tanulórepülés közben. A vádlott azt mondta, csupán rókát riasztott.

„Még ha akarnám, akkor sem tudnám bűnösnek mondani magam, mert csak a föld irányába lézereztem” – mondta a bíróság előtti vallomásában a 44 éves H. Csaba. Azt mondta, a Békés külterületén lévő háza melletti tyúkól lakóit szerette volna megóvni a rókatámadástól.

Különleges tárgyalásra került sor szerdán a Békési Járásbíróságon. Évek óta egyre több gondot okoz, hogy a repülőterek környékén a veszéllyel, a kockázattal nem törődve egyesek lézerrel próbálják megzavarni a felszálló repülők pilótáit. Viszont arra nem igazán volt példa mostanáig, hogy valakit ezért bíróság elé állítsanak. Ahogy arra sem, hogy a lézerezést ilyen súlyos büntetéssel torolná meg az ügyészség.

Célzott, talált

A férfi ügyvéd nélkül jelent meg, mert mint a Narancs.hu-nak elmondta, jogi képviselőre nincs pénze. Védekezésének van egy gyenge pontja, de erről később.

A vádirat szerint 2019. március 20-án este 10 órakor egy oktatópilóta és egy repülőgép-parancsnok éjszakai tanulórepülést hajtott végre. A sötét ellenére a látási viszonyok jók voltak, hiszen egyetlen felhő sem volt az égen és a telihold világította be az égboltot. Emellett még két repülő volt ekkor ebben a légtérben.

Az ügyészség szerint ezeket a gépeket észlelte Békés külterületén háza emeleti szobájából a vádlott, ahonnan a zöld fényt kibocsátó lézeres riasztókészülékével a hozzá legközelebb lévő repülőgépre célzott, legalább három alkalommal, minden esetben több másodpercig. A repülőgép ekkor tőle 5-6 kilométeres távolságban volt.

A pilóták életét veszélyeztette

A lézeres irányzék az első esetben eltalálta a gépet ténylegesen vezető pilóta szemét, amitől káprázni kezdett és éleslátása legalább 30 másodpercre megszűnt, így az előtte lévő és a repüléshez nélkülözhetetlen műszereket sem látta. A vészhelyzetben az oktatópilóta vette át a gép irányítását. A második és harmadik alkalommal a lézerfény nem találta el a repülősök szemét. A Gyulai Járási Ügyészség szerint mindezzel H. Csaba a közlekedés biztonságát és a pilóták életét veszélyeztette.

A gép a Békéscsabai Repülőtérről indult

A gép a Békéscsabai Repülőtérről indult

Fotó: bekesairport.hu

A büntetőper előkészítő tárgyalásán mindezért egy év és hat hónap börtönbüntetést kért az vádhatóság a vádlottra, amelyet 4 év próbaidőre kért felfüggeszteni, amennyiben H. Csaba elismeri a vádiratban foglaltakat, s lemond a tárgyalásról. A jogi képviselő nélkül érkező vádlott nem ismerte el a bűnösségét, így a per az ő vallomásával kezdetét vette.

A vádlott a Békési Járásbíróság előtt határozottan tagadta, hogy a repülőgépek felé irányította volna. Azt állította, a föld felé irányította a lézerfényt, hogy a rókát elijessze.

Bemérte a repülő magasságát

A vádlott szerint kutyája este 10 óra előtt éles ugatással jelzett, ezért a férfi kiment a ház udvarára, ahol előbb zseblámpa fényénél meglátta a rókát. Azt mondta, a róka a sima fénytől nem riadt meg, ezért vette elő a zöld színű lézert, ami hatásosnak bizonyult: a róka elszaladt. De negyedóra múlva mindez a megismétlődött, merthogy a róka újra próbálkozott.

Hegedűs Csaba a bíróság előtt

H. Csaba a bíróság előtt

Fotó: A szerző felvétele

Csakhogy közben H. Csaba észlelte, hogy a felette lévő légtérben repülők vannak néhány száz méteres magasságban. Még arra is volt ideje, hogy a gépek repülési magasságát bemérje. Mint kiderült azért, mert drónokat reptet, így kíváncsi volt a műszaki paraméterekre.

A Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet szakvéleményre hivatkozva azt mondta a bíróság előtt, ha ő irányította volna a repülőre a lézernyalábot, akkor azt nem 30-40 centis felületen jelent volna meg a gép oldalán, ahogy a pilóták vallották, hanem 6 méter átmérőjű körben.

A megtört lézerfény villant?

Azt ugyanakkor a vádlott nem zárta ki, hogy a házához közeli hulladékdombról és a parkolóban várakozó kamionok felületéről a megtört lézerfényt villanásként érzékelhették a repülősök. Hozzátette, motorosként pontosan tudja, hogy a közlekedésben a vakító fény milyen emberéleteket veszélyeztető helyzeteket idézhet elő, s hogy használata bűncselekmény. „Ilyet én soha nem tennék” – jelentette ki a bíróság előtt.

A veszélyhelyzetbe került pilóták a lézerezésről azonnal értesítették a légiirányítókat, akik késedelem nélkül szóltak a rendőrségnek, ennek eredményeként két járőr este fél tizenegykor már H. házánál kopogtatott. A vádlott átadta nekik a lézerkészüléket.

A békési férfi vallomása nem mentes az ellentmondásoktól. Házában kamarával felszerelt riasztórendszer van kiépítve. Ám a kiérkező járőröknek elfelejtett erről szólni, pedig éppen ezek a felvételek bizonyíthatták volna, hogy ő előbb zseblámpával, majd lézerkészülékkel kereste a rókát, s a hogy a lézert csak a föld felé irányította.

Ez csak három nappal később jutott az eszébe, ám ekkor nem az eredeti, hanem egy később készült felvételt bocsátott a rendőrség rendelkezésére, amit visszadátumozott.

Nem akarta a rendőrséget megtéveszteni

A vádlott elhagyja a bíróságot

A vádlott elhagyja a bíróságot

Fotó: A szerző felvétele

Azt mondta azért, mert az első felvétel nagyon rossz volt és a tárolóegységnek használt merevlemez is tönkrement. Azt mondta, ezt nem a megtévesztés szándékával tette, hanem hogy megmutassa, mi történt a kérdéses nap éjjelén. Ugyanakkor az ügyész kérdésére válaszolva megjegyezte, mindezt magától nem mondta volna el, "vallotta" volna be.

A Békési Járásbíróság február második felében a pilóták, a légiirányítók és a helyszínre kiérkező rendőrjárőröket hallgatja meg tanúként, hogy pontosan tisztázza, mi is történt 2019. március 20-án este 10 után nem messze a Békéscsabai Repülőtér feletti égbolton és a vádlott házának udvarán.

(Címlapfotónk: Békéscsabai Repülőtér, a felvétel forrása: mapio.net.)

Figyelmébe ajánljuk