Simonkára újabb büntetőeljárás várhat – derül ki a főügyészségi vádiratból

Kis-Magyarország

Minden bizonnyal EU-s támogatások miatt is büntetőeljárás vár rá hűbéreseire. Erről a vádirat is említést tesz.

„A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) 2019. augusztus 14-én kelt határozatával a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és más operatív programok keretében a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, illetőleg a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, mint pályázó, vagy főpályázó, és más cégek részvételével lebonyolított egy projektek kapcsán felmerült bűncselekmények tekintetében folytatott nyomozást az alapügytől elkülönítette.”

Mindez a birtokunkba került vádirat 138. oldalán olvasható abban a folyó büntetőügyben, amelynek kulcsszereplője Simonka György fideszes országgyűlési képviselő. A kormánypárti képviselőt és 32 társát a vádhatóság bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekményekkel vádolja a Fővárosi Törvényszék előtt megkezdődött perben. A vádiratot a bűncselekmények elkülönítése után egy héttel, 2019. augusztus 21-én nyújtotta be a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi ítéltőtáblához.

A 2020. január 13-án indult per „csak” arról szól, hogy termelési és értékesítési szövetkezeteknek (tész) juttatott európai uniós és hazai forrásokat szabályellenesen használták , s ezzel 1,4 milliárd forintos vagyon hátrányt okoztak.

Simonka a bíróság előtt

Simonka a bíróság előtt

Fotó: Sióréti Gábor

A vádirat mögött 70 ezer oldal nyomozati irat van, 33 személyt vádoltak meg, tucatnyi szakértőt és a legalább 130 tanút hallgattak meg. Hogy a szövevényes ügy bírósági lezárása, az ítélet mikor várható, nem tudni, de azt bizonyosan állíthatjuk, hogy a per igencsak el fog húzódni. És ez még csak az elsőfokú eljárás, amelynek végén várhatóan az ügyészség és/vagy a vádlottak fellebbeznek másodfokra. Tehát megjósolhatatlan, hogy mikor lesz jogerős ítélet.

A hosszú per után új büntetőeljárás

A vádiratból előbb idézett rész ugyanakkor azt jelenti, hogy Simonka György továbbra sem lélegezhet fel – hiába húzódik át az eljárás a 2022-es választást követ időkre –, mert minden jel szerint jön majd a következő büntetőeljárás.

A vádiratból az derül ki ugyanis, hogy az ügyészség a most bíróság elé került ügyről leválasztotta azokat a szabálytalanságokat, amelyeket az egyéb uniós projekteknél talált. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programr (TOP) keretében elnyert pénzekről van szó.

Több szakember azt sem tartja kizártnak, hogy az itt feltárt szabálytalanságok nyomán a vagyoni hátrányokozás meghaladja a most futó per 1,4 milliárd forintját. Az ügyre rálátó Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ennek akár a két- háromszorosáról is szó lehet.

false

Egy friss Facebook-bejegyzésben erre hívja fel a figyelmet Galló Ferenc is, az a területfejlesztéssel foglalkozó közgazdász, aki hosszú időn keresztül Simonka mellett irányító pozícióban dolgozott, de a parlamenti képviselő 2018 őszi meggyanúsítása után szakított vele.

Négy csoportba sorolható

Galló bejegyzésében azt állítja, hogy Dél-Békés esetében összesen 10 TÁMOP-és EFOP-pályázatról van szó, amelyet ő négy csoportba sorolt.

  1. Azok a projektek, ahol az EUTAF/OLAF illetve az illetékes magyar hatóságok a feltárt szabálytalanságok miatt támogatás visszafizetéssel, és/vagy bírsággal sújtotta a projektet.
  2. Azok a projektek ahol az Irányító Hatóság részleges, vagy teljes körű vizsgálatot rendelt el a projektben a projektmenedzsment illetve a közbeszerzési tevékenységek miatt.
  3. Azok a projektek, ahol az Irányító Hatóság szabálytalansági eljárást folytatott le, és szabálytalanságokat állapított meg, ezért felfüggesztette az érintett tevékenységeknél a további kifizetéseket.
  4. Azok a projektek, amelyek kapcsán büntetőeljárások indultak el, és zajlik a nyomozás.

Posztjában egyébként közel tucatnyi polgármestert és önkormányzati képviselőt – a battonyai, a dombegyházi, a kaszaperi, a kevermesi, a medgyesegyházi, a mezőkovácsházai, a mezőhegyesi, az orosházi, tótkomlosi és a pusztaottlakai településvezetőket – figyelmeztet a Simonka-térségéből: ebből baj lesz, nézzenek utána, hogy a projektjeikkel minden rendben van-e, kaptak/kértek-e tájékoztatást a projektmenedzsmenttől, projektgazdától?

Galló Ferenc:

Galló Ferenc: "ez már nem játék"

Fotó: A szerző felvétele

Felmerül a büntetőjogi felelősség

Simonka volt embere szerint ezekben az ügyekben is „be kell fejezni azt a hülyítést, parancsolgatást, szakmai megvalósításnak csúfolt látszattevékenységeket.” Szerinte „ez nem játék.”

Azt jósolja, ha mindezt a településvezetők „nem veszik ezt komolyan és nem állnak a sarkukra, akkor súlyos milliók visszafizetését kockáztatják és egyes esetekben akár a büntetőjogi felelősségük is felmerülhet!”

A TOP-ból 58 milliárd forint fejlesztési forrás jutott a most befejeződött EU-s költségvetési ciklusban Békés megyére. Ezt első körben a Békés Megyei Közgyűlésbe delegált vezetői révén Simonkáék úgy próbáltak meg „szétosztani” a Viharsarokban, hogy a források közel kétharmada kizárólag Simonka választókörzetébe került volna. Ekkor Görgényi Ernő fideszes gyulai polgármester vezetésével belső lázadás tört ki a kormánypárt Békés megyei szervezetén belül a pályázati források méltányosabb elosztására, ami végül sikerre vezetett.

Figyelmébe ajánljuk