Szob

Szörp nélkül

  • Matkovich Ilona
  • 2012. január 21.

Kis-Magyarország

Nehéz a szörpgyár nélkül Szobon: a termelés szünetelése már beleszól a város politikai életébe is.

Március 25-én új választások lesznek Szobon, döntött a minap a helyi választási bizottság. Ennek előzménye volt, hogy január 9-én – a város vezetői közt régóta lappangó ellentétek és Szob adósságának kezelhetetlenné válása után – a képviselők feloszlatták a testületet.
Mindehhez a város egyre nehezebb anyagi helyzete vezetett. A 2010-es választáson ugyanis nagy meglepetést okozott, hogy a város addig kirobbanthatatlannak hitt polgármestere, Remitzky Zoltán alulmaradt korábbi alpolgármesterével, Szőke Istvánnal szemben, pedig a háromezer lakosú település épp a választások évében nyert uniós támogatást a városközpont felújítására. Ettől az idegenforgalom élénkülését, munkahelyek teremtését remélte a városvezetés. Az uniós pénz azonban nem lendített az időközben súlyosan eladósodott, gazdaságilag elmaradott vidék központjának költségvetésén.

Városháza Szobon


Városháza Szobon

Fotó: MTI

A 2010-es önkormányzati választáson polgármesterré választott Szőke István többször is hangoztatta, készen kapta a csőd közeli állapotot, és habár tavaly nyáron már Önhiki- (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknak fenntartott) támogatásért pályázott, majd felmerült, hogy a Polgármesteri Hivatalt elköltöztetik a Városháza épületéből, és megpróbálják vagyonná tenni az ingatlant, júniusban a közalkalmazottak bérének kifizetése is veszélybe került. A pályázaton elnyert összeg önrészének befizetése is most vált aktuálissá.

Egy 2011 decemberi rendkívüli ülésen a testület egyik fele figyelmeztette az önfeloszlatást már akkor kezdeményező négyfős többséget, hogy a jelenlegi helyzetben a négy-öt millió forintba kerülő időközi választás lebonyolítása végképp ellehetetleníti a városi költségvetést, mivel azonban a polgármester önszántából nem mondott le, megszavazták az önfeloszlatást, és most a helyi választási bizottság március 25-re kitűzte az időközi választást – polgármestert és hat képviselőt választanak a település polgárai.
Szob fejlődését és a környékbeli gyümölcstermesztők viszonylagos anyagi jólétét az 1967-ben alapított szobi szörpüzem biztosította az elmúlt évtizedekben. A 2007-ben csődbe jutott, majd két év múlva új tulajdonoshoz került üzemben a hatóságokkal folyó egyeztetések miatt csúszik a szörpgyártás beindítása. Tavaly ősszel azonban az önkormányzat lekvárfőzésbe fogott közmunkásaival az üzem konyhájában, hogy a nehéz helyzetben lévő város anyagi gondjain segítsen.
Magyarország egykori legnagyobb szörpüzemének újbóli beindítása a környékbeli bogyós gyümölcsöt termesztő vállalkozások talpra állását is elősegítené, kereslet híján ugyanis többen már le sem szedték a termést az elmúlt években, holott e hátrányos helyzetű régióban ez az egyik legfőbb megélhetési forrás.

Figyelmébe ajánljuk