Rád

Lovardából repteret

  • Köd János
  • 2012. január 23.

Kis-Magyarország

Repteret épít egy vállalkozó Rádon, noha az önkormányzat nem támogatja a tervet, a lakókról már nem is beszélve. Mindez azonban nem akadály, ahogy az sem, hogy a vállalkozó másokat megtévesztve jutott a földekhez, és ezt még be is ismeri.

Egy váci vállalkozó, Gergely Sándor táncol hónapok óta a rádiak idegein. A férfi azzal lépett színre, hogy az elmúlt években húszhektárnyi területet vásárolt a rádi önkormányzattól és magánszemélyektől azért, hogy lovardát létesítsen. Ebben támogatták is volna, csakhogy Gergely egy tavaly májusi testületi ülésen már arról beszélt, hogy repteret kíván létesíteni immár a tulajdonában álló, Rád határán található területen. „Tisztában vagyok vele, hogy bármit teszünk, az egy másik embernek negatívumot jelent. Ezt tudjuk. Azért lett ez a terület kinézve, mert ez nem kapcsolódik a településhez, és itt nincsenek elektromos vezetékek. (…) Előre azért nem beszéltünk a repülőtér-létesítési szándékunkról, hogy könnyebben megvásárolhassuk a földeket. Így is valamivel több mint kétszeres árat adtunk a területekért. Ezért voltunk csöndben addig, amíg az alap, körülbelül 20 hektár területet meg nem vettük.”

A magát becsapottnak érző testület ekkor határozatba foglalta, hogy nem támogatja a községtől alig másfél kilométer távolságra tervezett, sportcélú repülőtér létesítését, és a tiltakozást el is küldte a szakhatóságoknak. A greenfo.hu-n környezetvédők azt írják a területről, hogy „a helyszín európai uniós szintű Natura 2000 védelem alá helyezett területek közvetlen közelében fekszik, a tervezett országos jelentőségű Nyugat-Cserhát Tájvédelmi Körzet pufferzónájában. Másrészt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által nyilvántartott régészeti lelőhely.”

Októberben aztán a rádiak arra lettek figyelmesek, hogy a község határában nehéz földmunkagépek 50–200 centiméter mélyen távolították el a termőföldet egy olyan területről, ahol sok védett növény- és állatfaj él. Azaz elkezdődött az építkezés – a helyi zöldek állítása szerint engedély nélkül. Ugyanakkor a narancs.hu-nak egyéb szakhatósági engedélyekről nem sikerült információt kapnia, annyit azonban megtudott, hogy a Váci Körzeti Földhivatal augusztus végén repülőtér kialakítása céljából végleges hasznosítást engedélyezett.


Fotó: greenfo.hu/Sarkadi Péter


A beruházó már korábban elmondta, hogy sem munkalehetőséget, sem más hasznot nem tud ígérni a községnek. Gergely Sándor a Váci Naplóban elismerte: hallott róla, hogy vannak a beruházásnak ellenzői, de eddig őt személyesen nem keresték meg. „Feltett szándékom, hogy minden törvényt és előírást betartok, éppen ezért úgy készültek a tervek, hogy a repülőtérre érkező vagy onnan induló gépek csak egy meghatározott, a településtől távoli útvonalon közlekedhetnek.”

Kerestük telefonon a kétezer fős Rád önkormányzatának vezetőjét, azonban Lieszkovszki Gábor a munkatársán keresztül azt üzente, hogy nem szeretne az ügyben nyilatkozni a narancs.hu-nak, így azt sem tudtuk megkérdezni, tervez-e végre valami érdemlegeset tenni a reptér ügyében, netalán most már megvárja, amíg felépül. Lapunk ugyanis úgy tudja, hogy a település jegyzője az építkezés elkezdése óta eddig még nem tett jogi lépéseket „a természetrombolás és az engedély nélküli építkezés ellen”, ám a rádi hivatalban erre a felvetésünkre se tudtak mit mondani, sőt, kérésünk ellenére a település jegyzőjével sem hoztak össze, holott még bőven ügyfélfogadási időben kerestük fel őket.

Figyelmébe ajánljuk