Gyömrő

A civilek fogják be a szájukat!

  • narancs.hu
  • 2012. május 31.

Kis-Magyarország

Szőrén-szálán eltűnt a gyömrői önkormányzat honlapjáról az a fórum, ahol a Horthy parkkal kapcsolatos gondolataikat osztották meg egymással a helyi lakosok. Civilek szerint ezzel a szabad véleménynyilvánítás utolsó lehetősége is megszűnt a városban. Az önkormányzat hárít.

Az utóbbi időben két topik volt különösen népszerű a csütörtökre virradóra minden előzetes bejelentés nélkül befagyasztott fórumon: a „Politikai mélyrepülésben" a Horthy park volt a téma, míg „A Szabadság az nem csak egy tér" című a helyi civilszervezetek munkáját mutatta be, illetve segítette. Utóbbi topikban szervezték az átnevezés elleni tüntetést, valamint ebben tájékoztattak Karsai László és Ungváry Krisztián történészek Horthy-korszakról szóló, jövő héten esedékes előadásáról.

„A Szabadság az nem csak egy tér” topikban a legjobban futó témák a Horthy park szomszédságában nemrég nyílt Békebeli sörkertben, a gyereknapon elhangzott vad zsidózás, illetve Gyenes Levente polgármester büntetőpere volt – előbbit keretes írásunkban el is olvashatják.

„Csontra törölték az egészet, nyoma sincs a bejegyzéseknek, sőt az egész szervert törölték úgy, ahogy volt” – mondta a narancs.hu-nak a helyi Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület egyik tagja, aki  szerint a helyi tévé és újság amúgy is cenzúrázott, így a fórum „kinyírásával” a szabad véleménynyilvánítás és információáramlás utolsó lehetősége szűnt meg Gyömrőn. A civilek most egy önálló honlapon működtetett fórum létrehozását tervezik.

Az esettel kapcsolatban megkerestük az önkormányzat illetékesét, aki azzal magyarázta a lépést, hogy többen feljelentéssel fenyegették meg az önkormányzatot a fórumon megjelent tartalmak miatt, ezért dönteniük kellett, hogy fizetnek egy moderátort, vagy leállítják a fórumot. Utóbbit választották. Rákérdeztünk, hogy a sörkertes – alább olvasható – beszámolóra kell-e aggályos tartalomként gondolnunk, mire azt a választ kaptuk: igen, például. (Megjegyzendő: ebben semmilyen olyan konkrét személyre vonatkozó állítás nem hangzik el, amely miatt valaki jogi lépéssel élhetne a szerk.) Az önkormányzat egyelőre ideiglenes lépésnek minősíti a leállítást, arra azonban, hogy mikor és milyen feltételek mellett szándékoznak újraindítani a fórumot, nem kaptunk választ.   

Amint korábban megírtuk: még áprilisban jobbikos indítvány alapján döntött úgy Gyömrő nagyrészt függetlenekből álló képviselő-testülete, hogy visszanevezik a Szabadság teret Horthy térnek. Ezt később úgy módosították, hogy a főtérnek csupán a parkját nevezték el a volt kormányzóról. Az eset komoly visszhangot váltott ki Gyömrőn: erről készült videóinkat itt és itt tekinthetik meg.

Részlet a törölt fórumról
„Délutánig kint voltunk a még Szabadság téren, már majdnem feledve a történteket, aztán jött a feketeleves. Ha gyerek iszik, eszik, fel kell keresni a mosdót. Így is lett. De nem ez volt a gond. Visszafele haladva a nagy főzőüst mellett 5-6, egy sörpadnál üldögélő 2000 körösre lettem figyelmes és egy sárga foltra. Az asztalnál a békakirály, néhány képviselő és számomra ismeretlen emberek hangoskodtak (mindenkin 2000-es póló, kivéve egy embert). Gondoltam, közelebb húzódok, nézelődök, kíváncsi voltam, mi lehet az enyhén fokozott hangulat oka. Kár volt. Az asztalnál ülő társaságban 2-3 erősen ittas kétezer köröstől (egy gyermeknapi rendezvényen!!!) kőkemény zsidózást hallottam. Említésre került, hogy Horthy nem végzett megfelelő munkát, és ehhez hasonló megnyilvánulások, emberhez nem méltó, gyűlöletes hangnemben. Remélem, nem haragszotok, hogy nem tudok pontosan idézni, illetve nem tudom megnevezni, kinek a szájából hangzottak el a kijelentések, amit hallottam, sokkolt. Ami biztos, zsidózás folyt az asztalnál, gyűlölködés. (…) Nem tartózkodtam ott sokáig, amit pár perc alatt hallottam, az is sok volt. Hazamentünk, nem láttak ott szívesen (persze átlagember vagyok, észre sem vettek), talán ez nem az én városom, bár valaha annak éreztem.”

Figyelmébe ajánljuk