Kiskunfélegyháza

Bunyós a polgármester, szakad a Fidesz-frakció

  • Kohout Zoltán
  • 2012. június 4.

Kis-Magyarország

Nincs már együttműködés a kiskunfélegyházi képviselő-testület legnagyobb, fideszes frakciójában, miután Kapus Krisztián elvesztette a bizalmat. A polgármester balhés ügyei, városvezetői intézkedései és stílusa megrendítette korábbi híveit, ráadásul rendőrségi és ügyészségi vizsgálatok indultak ellene. De hogy jutott ide az elmúlt másfél év alatt az országgyűlési képviselőként is gyors karriert befutó fiatal politikus?

A kiskunfélegyházi polgármester 2010-es megválasztása után előbb nem is a különböző politikai ügyekkel, hanem zajos magánéleti eseményekkel hívta fel magára a sajtó figyelmét: a 38 éves, gyors helyi és parlamenti karriert befutó politikus korábban egyebek mellett hittantanári végzettséggel dolgozott a helyi oktatásban, ám új városvezetőként hamar összeverekedett őt elhagyó felesége új párjával, a városban ismert orvossal. Az eset nem csupán bulvárszempontból érdekes: 2010 karácsonyának napjaiban Kapus megvárta, míg a doktor távozik az asszonytól, majd a földre teperte és bántalmazta a doktort. Sajtóhírek szerint később az elhagyott városvezető olyan elszánt volt, hogy fenyegetéssel próbálta rávenni felesége egyik barátnőjét – a városháza egyik osztályvezetőjét –, hogy szerezze vissza neki a feleségét, különben kirúgják. Bár a nőnek semmi köze nem volt a szakításhoz, hivatalosan nem emiatt, de távoznia kellett a hivataltól.


Fotó: MTI

A köztiszteletben álló doktor testi sértés miatt nem, de zaklatásért már tett azóta feljelentést. Nem is csoda: úgy tudjuk, hogy annak idején két hónap alatt 104 hívást kapott Kapus telefonjáról a legkülönfélébb napszakokban, de főleg éjszaka. Senki sem szólt bele a kagylóba, de a rendőrségen nem a polgármester, hanem egyik bizalmasa, Fődi Róbert vállalta magára a zaklatást, így ő vállalhatja majd a következményeket is.

És jöttek az ügyek
Az első ügy, amely komolyabb visszhangot vert az alföldi városban, az egy önkormányzati bizottsági elnök váratlan lemondása volt. Épp a pénzügyi, gazdasági és vagyongazdálkodási bizottság volt az, amelynek elnöke, Gyenes Attila távozott – információink szerint nem önként. Az eset mögött Kapus Krisztián állt, ő mondatta le Gyenest – nyilatkozta a narancs.hu-nak az ügy miatt 2011 márciusában függetlenné váló Bense Zoltán fideszes politikus, de több helyi beszélgetőtársunk is így látja.
Kapus, aki fiatalon jó barátja volt Gyenesnek, korábban azt nyilatkozta: a bizottsági elnök „lelkileg megfáradt”, ezért mond le. Ez azért is furcsa, mert távozására már pár hónappal az alakuló ülés után, 2010-ben sor került, az előző ciklusban viszont az ő nevéhez kötődött egy félmilliárdos sikeres beruházás a városban.

Később is jöttek az újabb gyanús ügyek. Elsőként a 2011 júniusában alapított városi vagyonkezelő cég vezérigazgatójának fizetési ügye bukott ki: Gyarmati Menyhért 440 ezres fizetése mellé – a képviselő-testület tudta nélkül – 3 hónapos megbízási szerződés révén további 600 ezer forintos jövedelmet fizettek ki. Így végső soron ugyanazért a munkáért – a vagyonkezelő létrehozásáért és elindításáért – két jogcímen járt neki honorárium. (A fizetést több helyről is megerősített információink szerint Kapus Krisztián polgármester ellenjegyezte.)

Ez az ügy szerepel abban a bejelentésben, amelyet egy helyi jobbikos képviselő, Kollár László tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. Eszerint gyanítható, hogy nem csak a vezérigazgató vett fel jogtalan pénzt: miközben a négy évre alapított vagyonkezelőt fél év után megszüntették, a vezetői állítólag később is kaptak fizetést.

A rejtélyes autó

A következő ügy a polgármester hivataliautó-használata volt, amelyről az atv.hu riporterei fényképeket is készítettek. Kapus ugyanis a csakis félegyházi munkájához kapott Skoda Octaviájával járt a Parlamentnél – az előző mellett ebben az ügyben is vizsgálódnak a központi ügyészségen, amely nemrég házkutatást tartott Kapus Krisztián kiskunfélegyházi irodájában is.

Nemrégiben pedig az derült ki – ezt egy helyi képviselő a narancs.hu-nak jellemző esetként erősítette meg –, hogy szintén a képviselő-testület kizárása mellett akart szerződést kötni a városvezetés egy személy- és vagyonvédelmi céggel a polgármesteri hivatal őrzésére. Sem az önkormányzat szakbizottságai, sem a képviselők nem tudtak erről, miközben a Bácskomplex Security Kft.-vel való megállapodás éves díja csaknem 8 millió forint lett volna. Bár a tendert a jegyző írta ki, a Bácskomplex ajánlatát csak a polgármester látta, a szerződést ő kötötte meg a nyertes Bácskomplexszel. Végül a jegyző lépett: év elején hiányosnak találta a cég engedélyeit, így a polgármesteri hivatal őrzését nem láthatja el a Bácskomplex.
Ebben az ügyben hivatali visszaélés gyanújával indult nyomozás a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahonnan átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Elengedték a kezét
Miután az igazságszolgáltatás kézbe vette a médiába is átszivárgó ügyeket, a kérdés az: milyen politikai következmények várhatók az alföldi városban?

A félegyházi Fidesz-frakció több tagja már februárban ultimátummal próbálta rávenni a Fidesz regionális szintű vezetőségét arra, hogy állítsák félre Kapus Krisztián Fidesz–KDNP-s polgármestert. Azóta már lényegében tény a frakció szakadása és fogyatkozása: a ciklus elején 9, de ma már csak 8 fős képviselőcsoport fele-fele arányban tarja fenn, illetve vonta meg bizalmát vele szemben. Van, aki arról beszél: alapvetően megingott a bizalom benne. „Talán én vagyok a legcsalódottabb. A ciklus elején azt hittem, ha együtt kezdtük, akkor együtt is fogjuk csinálni, de nem így lett. Nem elsősorban az egyes ügyek belső tartalma az, ami ezt mondatja velem: azokról majd az illetékes szervek kimondják a végső szót. A bizalom azért tört meg, mert titokban, a képviselő-testület és a nyilvánosság tudta nélkül hozott meg olyan döntéseket, amelyek az önkormányzatra tartoztak volna” – mondja a ma is Fidesz-képviselőként dolgozó Horváth Gábor.

Másképp fogalmaz a polgármestert támogató Balla László, aki Kapus mellett alpolgármesterként dolgozik. „Nincs ügy, nincs miről beszélni, nincs olyan szenzáció, amit keresnek. A polgármester úr dolgozik, nincs napirenden a lemondása. Lezárult az a fejezet, ami ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságra kerülésével indult, végre az önkormányzat a munkájával foglalkozik.” Ez a megközelítés egyébként összecseng a polgármester felfogásával is.

 

Ennek ellenére több képviselő is aggódik Kiskunfélegyházáért. A már említett Bense Zoltán Horváth Gáborral és a jobbikos Kollárral egybehangzóan attól tart: a testület legnagyobb frakciójának belső bizonytalansága az egész város stabilitását hátrányosan érintheti. Mások abban bíznak, hogy majd a regionális Fidesz-vezető, Kerényi János tesz rendet. Igaz, az ő tavasz eleji békéltetési kísérlete veszekedős kudarcba fulladt a félegyházi szereplők között. A megyei kormányhivatalt is vezető Kerényi akkor azt mondta: a belső harc miatt nem támogatja sem Kapus lemondását, sem a testület feloszlatását, mert „egy időközi választás nem tenne jót a súlyos gazdasági és pénzügyi gondokkal küzdő városnak”.

Mégis elképzelhető – és ezt forrásaink is megerősítették –, hogy bizonyos ügyek és újabb bizonyítékok még nem kerültek nyilvánosságra. Mindenesetre már az eddigiek és a továbbiak gyanúja is elegendő volt ahhoz, hogy Kapusról a Fidesz levegye kezét: 2014-ben a térségben már nem is ő, hanem Lezsák Sándor indul majd a parlamenti mandátumért.

(Ha Ön is vidéken él, és tud olyan helyi politikusról, aki ellen felmerült környezetében a jogellenes cselekmény gyanúja, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre!)


Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.