Ugrott a fideszes képviselő férjének félmilliós városházi megbízása

Kis-Magyarország

Csöbör Katalin férje hét év alatt körülbelül 42 millió forintért adott kommunikációs tanácsokat a fideszes vezetésű miskolci városháza sajtócégének.

Értesüléseink szerint megszüntette a miskolci önkormányzat Mike György tanácsadói megbízatását. A miskolci 1-es számú országgyűlési választókerületi fideszes képviselő, Csöbör Katalin férje 2013 januárjában szerződött a Mikom Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft., (Mikom) kommunikációs szakértőjeként bruttó 513 ezer forintos alapbérrel. Feltehető, hogy a 2010–2019 között a fideszes Kriza Ákos polgármester irányítása alatt működő városban továbbra is számítottak volna Mike szakértelmére, ha tavaly az ellenzék nem veszi vissza Miskolcot Veres Pál polgármesterré választásával.

A matematikus végzettségű Mike György a Mikom online szerkesztőségének munkáját segítette hét éven át, megbízása szerint a társaság működésével, illetve a hírigazgatóság munkájával kapcsolatban kellett javaslatokat adnia az ügyvezetőnek és a hírigazgatónak. Ezen kívül a Mikom partnereivel kellett tartania a kapcsolatot,

de politikai tartalmú cikkeket is kellett írnia.

Jegyzetei a Minap című városi weboldalon is megjelentek, 2015 márciusában például „Simicska Lajos, a félreismert performer most Orbán Viktor helyére pályázik?” című írásában azt fejtette ki, hogy a miniszterelnök nem helyettesíthető, mert „az egész Fidesz-struktúra az ő kapcsolataira épül, az egészet ő építette föl, és a fanatikusok kemény magja még mindig másfél milliós lehet az országban."

A munkáltatói jogokat gyakroló Mikom nem feledkezett meg az inflációs hatásokról sem: 2017-ben bruttó 525 ezer, 2019-ben bruttó 540 ezer forintra emelték Mike munkabérét, hét év alatt hozzávetőleg bruttó 42 millió forinttal kapott. Úgy tudjuk, munkaszerződését határozatlan időre kötötték 2013-ban, erre tettek a járványügyi veszélyhelyzet idején pontot a városházán.

A fideszes képviselőnő férjének szerződésére évekkel ezelőtt egy magánszemély is kíváncsi volt, de azt Kovács Viktor, a Mikom ügyvezetője megtagadta. Nem sokat vacakolt az indoklással, „személyes adatokra” hivatkozva utasította el az Átlátszó erre vonatkozó kérését, később pedig azzal, hogy mivel Mike György nem minősül vezető állású munkavállalónak, így az igényelt adatok nem minősülnek sem közérdekű, sem közérdekből nyilvános adatnak.

Csöbör Katalin megkeresésünkre megerősítette férje szerződésének megszűnését. „Férjem a Mikom Kft.-nél kommunikációs tanácsadóként dolgozott, valamint véleménycikkeket írt, és nemzetközi lapszemlét készített. Már nyugdíjas. A munkaviszonya megszűnt" – mondta.

Amúgy Mike György 2013-ban nem csak az önkormányzat kommunikációs szakértőjeként, de vállalkozóként is gyarapítani kezdte jövedelmét, a Trafik Management Bt. alapító kültagjaként. A társaság 4 dohánybolt koncesszióját nyerte el Miskolcon, Felsőzsolcán és Alsózsolcán – utóbbinak akkor éppen Csöbör Katalin volt az alpolgármestere. De az is igaz, hogy miután a Blikk 2014. márciusban megírta „a trafikmutyit", a megjelenést követően Mike György megvált dohányboltos cégétől.

Borítókép: A miskolci városháza; fotó: Wikipedia.hu

Figyelmébe ajánljuk