Súlyos ellentétek és viták: kilenc hónap után feloszlatta magát a balatonfűzfői testület

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. július 3.

Kis-Magyarország

Rendkívüli ülésen feloszlatta magát a balatonfűzfői képviselő-testület, erről 4-3 arányban hoztak döntést. Az önfeloszlatásról szóló előterjesztést négy képviselő nyújtotta be, valamennyien függetlenek.

Erdősi Gábor, Gál Andrea, Marton Béla és Soós Gábor döntött az önfeloszlatásról. A 2019. októberi önkormányzati választáson a lakosság, ha szűk többséggel is, de a függetlenként induló Szanyi Szilvia polgármesterjelöltnek szavazott bizalmat, így ő váltotta a testület élén ekkor már második ciklusát záró Marton Bélát. A hétfős testületből öten függetlenek, Lajkó Frigyes és Keil Norbert Fidesz–KDNP-támogatással indultak, Lajkó egyben a Fidesz városi elnöke is. Az új testület több hónapig alpolgármester nélkül működött, mert a polgármester jelöltjei nem kapták meg a szükséges többséget.

Ez az állapot csak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben változott meg, ekkor Szanyi Szilvia kinevezte Lajkó Frigyest.

A mostani döntés előzményeiről Soós Gábor számolt be a Narancs.hu-nak. Elmondta, Szanyi Szilvia hivatalba kerülését követően a testületben és a hivatalban is egyre rosszabbá vált a légkör. A polgármester „sajátos vezetési stílusa miatt” az elmúlt évben a hivatalból legalább hat dolgozó távozott. A veszélyhelyzet alatt a polgármester saját hatáskörben csak néhány, a járvánnyal kapcsolatos döntést hozott. Egy személyben hozott intézkedéseinek többsége nem ezzel függött össze.

Szanyi Szilvia: sajátos vezetési stílus?

Szanyi Szilvia: sajátos vezetési stílus?

Fotó: Youtube

Csökkentette a bérleti díjat

Így csökkentette a fideszes képviselő, Keil Norbert édesanyja önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségének bérleti díját és semmisségi pert indított az üressé vált Jókai iskola épületének eladása ügyében hozott képviselő-testületi döntés miatt. Viszont nem engedett napirendre venni olyan kérdéseket, amelyekben mielőbb dönteni kellett volna. Így az általános iskolásoknak szervezett tábor támogatását és az ATM-automaták kihelyezését a két városi üzemeltetésű strandra.

Az új választást a törvény értelmében a testület feloszlását követő 60 és 90 nap között kell kiírni, addig a polgármester hivatalban marad, ügyvivőként. Soós Gábor szerint a polgármester asszony szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a következő választáson is indul. A testület feloszlatását kezdeményező négy képviselő között arról még nem esett szó, hogy polgármester-jelöltként bármelyikük is megmérettetné magát.

Tiltakozás a hulladékkezelő ellen

Soós Gábor a tavaly őszi önkormányzati választáson került be a balatonfűzfői testületbe. Korábban ő volt a megyeszékhelyen, a királyszentistváni hulladékkezelő ellen rendezett forgalomlassító tüntetések egyik szervezője. A résztvevők elsősorban a környéken, így Balatonfűzfőn is terjengő bűz miatt tiltakoztak, a lerakó bezárását követelték. 2019 novemberében tárgyalásokat kezdtek a lerakót üzemeltető Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás Tanácsával, azonban a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet követően a tanács szüneteltette a működését.

Soós Gábor, aki a feloszlatás mellett döntött

Soós Gábor, aki a feloszlatás mellett döntött

Fotó: A szerző felvétele

Eddigre a tiltakozók elérték, hogy szennyvíziszapot mégse szállítsanak a telepre, illetve technológiai váltás is történt, melynek következtében megszűnt a szaghatás. Emellett lemondott funkciójáról a királyszentistváni hulladékkezelő telep vezetője, Czaun János is, az új vezetővel, Bázsa Botonddal kialakított viszonyt Soós Gábor „korrektnek” minősítette.

Neked ajánljuk