Súlyos ellentétek és viták: kilenc hónap után feloszlatta magát a balatonfűzfői testület

  • Varga Domokos Péter
  • 2020.07.03 07:47

Kis-Magyarország

Rendkívüli ülésen feloszlatta magát a balatonfűzfői képviselő-testület, erről 4-3 arányban hoztak döntést. Az önfeloszlatásról szóló előterjesztést négy képviselő nyújtotta be, valamennyien függetlenek.

Erdősi Gábor, Gál Andrea, Marton Béla és Soós Gábor döntött az önfeloszlatásról. A 2019. októberi önkormányzati választáson a lakosság, ha szűk többséggel is, de a függetlenként induló Szanyi Szilvia polgármesterjelöltnek szavazott bizalmat, így ő váltotta a testület élén ekkor már második ciklusát záró Marton Bélát. A hétfős testületből öten függetlenek, Lajkó Frigyes és Keil Norbert Fidesz–KDNP-támogatással indultak, Lajkó egyben a Fidesz városi elnöke is. Az új testület több hónapig alpolgármester nélkül működött, mert a polgármester jelöltjei nem kapták meg a szükséges többséget.

Ez az állapot csak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben változott meg, ekkor Szanyi Szilvia kinevezte Lajkó Frigyest.

A mostani döntés előzményeiről Soós Gábor számolt be a Narancs.hu-nak. Elmondta, Szanyi Szilvia hivatalba kerülését követően a testületben és a hivatalban is egyre rosszabbá vált a légkör. A polgármester „sajátos vezetési stílusa miatt” az elmúlt évben a hivatalból legalább hat dolgozó távozott. A veszélyhelyzet alatt a polgármester saját hatáskörben csak néhány, a járvánnyal kapcsolatos döntést hozott. Egy személyben hozott intézkedéseinek többsége nem ezzel függött össze.

Szanyi Szilvia: sajátos vezetési stílus?

Szanyi Szilvia: sajátos vezetési stílus?

Fotó: Youtube

Csökkentette a bérleti díjat

Így csökkentette a fideszes képviselő, Keil Norbert édesanyja önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségének bérleti díját és semmisségi pert indított az üressé vált Jókai iskola épületének eladása ügyében hozott képviselő-testületi döntés miatt. Viszont nem engedett napirendre venni olyan kérdéseket, amelyekben mielőbb dönteni kellett volna. Így az általános iskolásoknak szervezett tábor támogatását és az ATM-automaták kihelyezését a két városi üzemeltetésű strandra.

Az új választást a törvény értelmében a testület feloszlását követő 60 és 90 nap között kell kiírni, addig a polgármester hivatalban marad, ügyvivőként. Soós Gábor szerint a polgármester asszony szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a következő választáson is indul. A testület feloszlatását kezdeményező négy képviselő között arról még nem esett szó, hogy polgármester-jelöltként bármelyikük is megmérettetné magát.

Tiltakozás a hulladékkezelő ellen

Soós Gábor a tavaly őszi önkormányzati választáson került be a balatonfűzfői testületbe. Korábban ő volt a megyeszékhelyen, a királyszentistváni hulladékkezelő ellen rendezett forgalomlassító tüntetések egyik szervezője. A résztvevők elsősorban a környéken, így Balatonfűzfőn is terjengő bűz miatt tiltakoztak, a lerakó bezárását követelték. 2019 novemberében tárgyalásokat kezdtek a lerakót üzemeltető Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás Tanácsával, azonban a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet követően a tanács szüneteltette a működését.

Soós Gábor, aki a feloszlatás mellett döntött

Soós Gábor, aki a feloszlatás mellett döntött

Fotó: A szerző felvétele

Eddigre a tiltakozók elérték, hogy szennyvíziszapot mégse szállítsanak a telepre, illetve technológiai váltás is történt, melynek következtében megszűnt a szaghatás. Emellett lemondott funkciójáról a királyszentistváni hulladékkezelő telep vezetője, Czaun János is, az új vezetővel, Bázsa Botonddal kialakított viszonyt Soós Gábor „korrektnek” minősítette.

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.