Új részletek, hajmeresztő sztorik – Így működött a Czeglédy-ügyben lekapcsolt iskolaszövetkezetek szivattyúja

  • narancs.hu
  • 2017. július 12.

Kis-Magyarország

Szlovákiáig nyúlhatnak az ügy szálai. Megvannak a legsúlyosabb cégek, és egy sor olyan információ, amikről eddig szó sem volt.

Új részletekkel mutatjuk be az ún. Czeglédy-ügy hátterét a legfrissebb Magyar Narancsban. Ismertetjük azokat a cégeket, amelyek kapcsán eljárás indult, új szereplőkre és szlovák szálra is bukkantunk az ügyben, több diák esetén keresztül pedig a legalsó szinten mutatjuk be, hogyan is működött a most lekapcsolt „iskolaszövetkezeti szivattyú”.

Jöjjön egy rövid ízelítő cikkünkből.

Zsófi története átlagosnak mondható abból a tucatnyi esetből, amelyeket az elmúlt napokban megismertünk az I Love Diákmunka – fizetés nélkül maradtunk elnevezésű Facebook-csoportban. A korábbi hírek szerint közel ezer diák nem jutott a májusi pénzéhez, miután június közepén zárolták az I love-irodához tartozó szövetkezetek és cégek számláját. Zsófi 2016 végén az ismert drogérialánc­hoz, a DM-hez ment diákmunkára, és bár a Human Operator honlapjáról már törölték a diákmunka-hirdetéseket (mi legalábbis egyet sem találtunk cikkünk írásakor), a Google korábbi mentései szerint Czeglédy cége közvetített a DM-be diákokat – Zsófi mégsem velük, hanem azzal az IdeHaza Iskolaszövetkezettel szerződött a Narancshoz eljuttatott kontraktus szerint, amelynek a vezetője információink szerint jelenleg szintén előzetesben van. Zsófi megmutatta a korábbi fizetéseiről szóló SMS-eket is: ezek már a Student Pro nevű szövetkezettől érkeztek – mit ad isten, ennek az iskolaszövetkezetnek a vezetője is előzetesben ül, de 100 millió forintot meghaladó adótartozás is szerepel a cégadatok közt. Elég problémás cégnek tűnik ez már így is, de megtudjuk, hogy Zsófi órabérével sem stimmelt minden: „Ha megnézed a szerződést, ott nettó 639 forint van, amitől először meg is ijedtem, de biztosított a csaj az I love munkában, hogy nyugodjak csak meg, mert igazából 700-as órabér van, annyit adnak majd” – meséli. (Fontos lett volna, hogy a DM megerősítse, kivel állt szerződéses viszonyban, de lapzártánkig ezt nem tette meg.)

A H&M szerencsére nem titkolózott számos más, diákokat úgyszintén foglalkoztató multitársaival ellentétben. Megkeresésünkre közölte, hogy a „H&M megbízásos kapcsolatban állt a Human Operator Zrt.-vel, időszakos, rövid távú felnőtt- és diákmunkaerő-kölcsönzés kapcsán. A munkát a területileg illetékes Human Operator által működtetett irodák közvetítették az üzletek számára”. Dóri például kasszásként dolgozott a népszerű ruházati láncnál májusban és júniusban, de nem kapott fizetést, amiért természetesen többször szólt kapcsolattartójának, aki viszont pár nap múlva „eltűnt”. A lány hozzánk eljuttatott szerződése egy hiányzó láncszem a történetben: ő is az IdeHazával szerződött – de mivel a H&M a Human Operatorral, így teljesen nyilvánvaló, hogy a megbízást utóbbi cég kiszervezte az előbbihez. Tűkön ülve várjuk az IdeHaza 2016-os cégadatait, mivel azok a határidő ellenére valamiért nem lettek közzétéve.

Nagy Gergely Miklós és Rácz Tibor számos egyéb részletre kitérő cikkét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.