Nagykanizsa

Újabb közpénz a Demokratának

  • narancs.hu
  • 2012. április 5.

Kis-Magyarország

A zuglói önkormányzat után újabb hivatalra bukkantunk, amely közpénzen helyezett el hirdetést a Magyar Demokratában. A polgármester ezt ráadásul saját keretéből fizette ki, kérdés nélkül.

Egy idei első számában közölt, nyolcoldalas PR-megjelenés után 630 ezer forintot fizetett a nagykanizsai önkormányzat a Magyar Demokrata című lapnak – derül ki a városi közgyűlés február 23-ai jegyzőkönyvéből. A városmellékletként szereplő összeállításban egyebek mellett arról tájékozódhattak a lap olvasói, hogy mi épül, mi újul(t) fel, illetve milyen városkoncepciója van a jelenlegi önkormányzatnak. Az eset kapcsán nem csupán az az érdekes, mekkora összegről van szó, hanem inkább az, hogy a fideszes Cseresnyés Péter ezt saját, polgármesteri keretéből fizette be, anélkül, hogy ehhez a kiadáshoz bizottsági jóváhagyást kért volna. Ráadásul – ezt a közgyűlésen felszólaló képviselő, a korábbi polgármester hangoztatta – Nagykanizsának reklámmegjelenésre 40 millió forint szolgált elkülönítve, de a demokratás ügyre nem ebből, hanem ezen túl jutott.

A narancs.hu felkereste ezzel kapcsolatban a polgármestert, hogy miért tartotta indokoltnak a Magyar Demokratában történő megjelenést, ám erre nem kaptunk választ. Ahogy a megjelenéssel kapcsolatos szerződés vagy más dokumentáció sem került elő, mert az erre vonatkozó kérdésünkre a polgármester csak úgy válaszolt: a „hirdetés kapcsán a Demokrata szerkesztőségével közvetlen kapcsolatban álltunk egyszeri megjelenés kapcsán”.

Február 28-ai cikkünkben megírtuk: a zuglói önkormányzat a közelmúltban 10,5 millió forint értékben kötött szerződést a Magyar Demokrata mögött álló Artamondo Kft.-vel. Bencsik András főszerkesztő akkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy „az önkormányzattal fennálló szerződés tárgya egy Közelkép cím alatt megjelenő, többoldalas zuglói melléklet elkészítése”.
A Demokrata finanszírozása nemcsak a pesti kerületnek és Nagykanizsának szívügye: tavaly megírtuk, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból is részesült 3 millió forint egyedi támogatásban az újság kiadását finanszírozó Magyar Ház Alapítvány, melynek ekkor „nemzetpolitikai tevékenységét” találták pártfogásra méltónak a döntéshozók.

Neked ajánljuk

Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.