Újra összecsapott Márki-Zay és a fideszes többség

Kis-Magyarország

A fideszes többség megint útját állta Márki-Zay törekvéseinek.

Egyetlen napirendi pontot tárgyalnak hétfőn délután egy órától a hódmezővásárhelyi képviselők. Feltéve, ha az ülést távolmaradásukkal nem teszik eleve határozatképtelenné a többségben lévő fideszes képviselők.

A fideszes többség korábban a tao-támogatásokban részesülő látványsportágaknak ingyenessé tette a városi sportlétesítmények használatát. Ez igazságtalan a többi sportággal szemben és 40 millió forintot vesz ki a sok sebből vérző önkormányzat büdzséjéből is – érvelt a Narancsnak Márki-Zay Péter polgármester, aki ezt a korábbi rendelkezést szeretné visszavonni.

Frissítés: végül a fideszes többség ali fél órás vita után leszavazta a polgármester javaslatát.

40 milliós tétel

A polgármester kifogásolta rendeletet szeptember végén a fogadta el a város közgyűlésének kormánypárti többsége. Márki-Zay Péter a Narancs.hu érdeklődésre azt mondta, hogy az utóbbi napokban egyeztettek a sportvezetőkkel és a létesítmény-üzemeltető önkormányzati cég vezetésével. Szerinte a Fidesz által korábban elfogadott határozat nem többletforráshoz juttatta az egyesületeket, hanem kivett 40 millió forintot a létesítmények fenntartási költségeiből – végeredményben a város költségvetéséből.

Ülésezik a közgyűlés

Ülésezik a közgyűlés

Fotó: Such Tamás

 

Márki-Zay Péter egy néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében ezzel kapcsolatban azt írta, hogy: „sajnos látható, hogy a következő egy évet ilyen ellenszélben kell végigvinnünk – kérem a sportoló gyerekek és felnőttek türelmét, maradjanak addig is Vásárhelyen és támogassák az egyesületeket tao-felajánlásokkal és szponzorálással!”

Érdemben nem javult

Az ügy már húzódik egy ideje: Márki-Zayt az október elején már összehívott egy tiltakozógyűlést a sport- és létesítmény-finanszírozás nehézségeinek ügyében a hódmezővásárhelyi sportpályára. Akkor – egyebek mellett – a 1,5 milliárdos hiányról, túltervezett bevételekről és az uszoda 460 milliós veszteségéről beszélt.

Márki-Zay: 1,5 milliárdos a hiány, csődbe mehet Hódmezővásárhely

Tüntetést szervezett a hódmezővásárhelyi polgármester, ahol kiderült: a fideszes képviselők állításával ellentétben nagy bajok vannak a költségvetéssel. „Lyukas költségvetést örököltem februárban, amikor elnyertem a polgármesteri tisztséget, emellett azóta is hullanak ki a csontvázak a szekrényből.

„Érdemi változás azóta nincs, de a helyzet valamelyest javult. Már azzal is eredményeket érünk el, hogy több idei évre esedékes kiadások egy részét át tudunk tolni a jövő évre. Itt százmilliós tételekről van szó, ami könnyít az idei büdzsé kötelezettségein. Jövőre pedig egy okos és takarékos költségvetést fogadunk el, és remélhetően több, súlyos pénzügyi költséggel járó csontváz már nem hullik ki a szekrényekből” – mondta a Narancs.hu-nak a városvezető.

Márki-Zay felvetésünkre nem bocsátkozott jóslásba, hogy mi várható a hétfői rendkívüli ülésen.

Információink szerint az sem zárható ki, hogy a többségben lévő Fidesz-képviselők nem mennek el, így határozatképtelen lesz a közgyűlés.

Figyelmébe ajánljuk