könyv

Kártya, lóverseny, kávéház

  • Götz Eszter
  • 2019. október 12.

Könyv

Palásthy Marcell 20. század eleji hírlapíró nevét ma jóformán senki nem ismeri. Így voltak ezzel a kortársak is, alig valamivel Palásthy 1937-ben bekövetkezett halála után. Noha Adytól Karinthyig sokan igazi irodalmi tehetségnek tartották, akitől még nagy dolgok várhatók. A kávéházi asztaloknál sziporkázó szellemű újságírót azonban elvitte a játékszenvedély, ami sajátos műfaj megteremtésére ösztönözte: egyedülálló minőséget hozott létre a legkülönbözőbb személyeknek címzett tarháló leveleivel.

Aligha marad fenn ennek az egyszerre csodált és messzire elkerült, jellegzetes pesti figurának az emléke, ha Kellér Andor 1956-ban nem ír róla életútesszét, Zeke Gyula pedig nem találja meg ebben az írásműben „egy jobb sorsa érdemes szellem és személyiség szenvedéstörténetét”. Kellér megírta, Zeke megtalálta, sőt, a rá jellemző, precíz kutatói módszerrel kihámozta az egykori sajtóból Palásthy (gyakran monogrammal vagy álnévvel jelzett) írásait, amelyekben bravúrosan örökítette meg az 1920-as évek Budapestjének játékszenvedélyét, az illegális kártyabarlangok, „bolsikaszinók” atmoszféráját, az emlékezetes turfbotrányokat és a kávéházak társadalmi színpadát, beledolgozva a szövegekbe a saját játékszenvedélyének sötét tónusát is. Zeke Gyula érzékeny bevezetővel ajánlja a mai olvasónak az életművet, mellékelve Kellér Andor esszéjét, korabeli fotográfiákat, sőt egy speciális szótárat is összeállított a Palásthy által használt (gyakran egyedi jelentésű vagy éppen általa kompilált) idegen szavakból.

Balassi Kiadó, 2018, 174 oldal, 3900 Ft

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.