Nem tetszett a nyíregyházi sajtónak Závada Pál gyújtó hangú könyvheti megnyitóbeszéde, hát kilúgozták a tudósításból

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 08., 17:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Helyi erők, helyi kultúrkampf.

Csütörtökön országszerte megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét. Az esemény kezdetét a budapesti Vörösmarty téri megnyitón kívül több vidéki nagyvárosban is ünnepelték. Nyíregyházán Závada Pál mondott beszédet ez alkalomból.

„De ha már egyszer beszél, mondjon is valamit az ember” alapon Závada nem finomkodott: őszinte volt, kritikus. Bevallotta, borúlátó. Arról beszélt, amiben élünk, ami épp történik a kultúrában: hogy „a kormányzati berendezkedés aktuális értékrendje, a kultúra és a művészetek támogatása nem kedvez a szabad, az öntevékeny, az öntörvényű, a sokszínű és a kreatív kezdeményezéseknek”; nem a hozzáértés, tehetség szerint osztanak pozíciókat és így tovább… De szólt a civilekről és az elviselhetetlen szegénységben élőkről is.

Úgy tűnik, mindez nem fért bele a nyíregyházi helyi sajtó tudósításába, ezért Závadát egyszerűen ignorálták, hiába ő nyitotta meg az eseményt a városban. Dacos beszédéből csupán annyit említett meg a lap, hogy a „rendezvény díszvendége Závada Pál író volt, aki elmondta: mindent meg kell tenni a könyvek népszerűsítése érdekében”.

Závada ezt speciel nem mondta így a megnyitóbeszédében, bár kétségtelenül egyetérthet vele – ha mással nem is, amit a helyi lap ez esetben művelt.

(Závada Pál/Facebook)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 08., 17:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Nonemart
    2018. június 09., szombat 07:43
    Gátlástalanság, pofátlanság, büntethetetlenség. Az állam a polgárok háromnegyede ellen ! Nem igaz, hogy a nagy idők nagy embereket szülnek, nálunk ez nem igaz !

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...