Takács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa

  • narancs.hu
  • 2019. február 12.

Könyv

Az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés különlegessége, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg, hogy kik legyenek a díjazottak.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat idén Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötetéért.

A költő uralkodó főtémája a veszteség érzete: szeretett személyek, sorsdöntő kapcsolatok, helyzetek, néha bizonyos azonosságtudat elvesztése, mindeközben a törékeny énnek – és ezáltal e törékeny én látásának – a megőrzése.” – írta Szkárosi Endre a kötetről szóló méltatásában.

A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András is a díjazottak között szerepel:

false

 

Fotó: artisjus

Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg, hogy kik legyenek a díjazottak.

A korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kapták meg, mint Berkovits György, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál. Az elismeréseket az Artisjus díjátadó ünnepségén adják át, 2019. február 18-án, a Budapest Music Centerben.

Takács Zsuzsa másodjára nyerte el a rangos kitüntetést Tiltott nyelv című kötetéért 2014-ben díjazták, akkor készült interjúnkat itt olvashatják:

Ne legyen hazugság benne - Takács Zsuzsa költő

A Tiltott nyelv című tavalyi kötetről, továbbá kétségbeesésről, önvádról, a remény esélyéről és a keresztény toxinokról, a testiség tabujáról és a lázálomszerűen ismétlődő történelemről beszélgettünk egy héttel a költőtárs, Borbély Szilárd halála után. Magyar Narancs: Üdvözlégy, utazás!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?