11 nap alatt elzavarták Jerevánban az új miniszterelnököt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 23., 21:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ezek az örmények tudnak valamit.

11 nap tüntetés után a lemondott Szersz Szargszján örmény miniszterelnök. Szargszján  két cikluson keresztül, összesen 10 évig töltötte be az elnöki pozíciót Örményországban, és mandátuma lejártával az alkotmány szerint távoznia kellett volna. Ezt azonban nem tette meg, hanem egy 2015-ös népszavazásnak köszönhetően úgy módosították az alaptörvényt, hogy az elnöki rendszert kancellárivá állítsák át.

A 444.hu egy BBC-forrásra hivatkozva azt írja, hogy a népszavazást megbundázták, és bár egyértelmű volt, hogy az egész átalakítást azért hajtották végre, hogy Szargszján hatalmon maradjon, korábban ígéretet tett arra, hogy nem lesz miniszterelnök.

Aztán a múlt hét kedden mégis ezt tette: ekkor kezdődtek a tüntetések, melyek során katonák is átálltak a tüntetőkhöz. Az elmúlt napokban több, mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe, és letartóztatták Nikol Pashinyan ellenzéki vezetőt is, de a védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy  az átállt katonákra kemény megtorlás vár – mindezek ellenére úgy tűnik, hogy sikerült a százeres demonstráló tömegnek elérnie a célját.

Lead-kép: MTI/AP/PAN/Grigor Jepremjan

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 23., 21:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...