200 ezren hagyták el Fehéroroszországot az elnökválasztás utáni két évben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 18.

Külpol

A kormány szívesen viszontlátná őket. 

Több mint 200 ezren hagyták el Fehéroroszországot 2021-2022-ben – közölte csütörtökön Aljakszej Begun, a minszki belügyminisztérium migrációs és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó részlegének vezetője az ONT televízió műsorában.

„A 2021-2022-es években több mint 200 ezer állampolgár hagyta el Fehéroroszország területét. Különböző okok állnak a háttérben: vagy tartózkodási engedélyt kaptak valahol, vagy IT-szakemberek és családjaik költöztek el, és így tovább. Persze ez sok. Mert munkaképes korú emberekről van szó” – húzta alá az illetékes.

Begun rávilágított, hogy minden egyes kiutazó állampolgár személyazonosságát ismerik. „Mindegyiket ismerjük. De arról beszélni, hogy politikai vagy nem politikai megfontolásból történt a kiutazás, nem minden esetben helyénvaló” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország mindig nyitva áll a visszatérők előtt. „Sosem gördítettünk akadályokat saját állampolgáraink visszatérése elé” – mondta.

Fehéroroszországban a 2020-as, vitatott elnökválasztáson az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. A csalást kiáltó ellenzék felhívása nyomán tömegtüntetések törtek ki, amelyeket a karhatalom kemény kézzel elfojtott. Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelölt a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben több mint 35 ezer embert állítottak elő a megmozdulásokon, jogvédő csoportok és független sajtóorgánumok tucatjait záratták be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.