Nagy többséggel megszavazta az EP, hogy lépjenek fel sokkal komolyabban Magyarországgal szemben

  • narancs.hu
  • 2024. január 18.

Külpol

Persze, Orbán szerint valójában csak a liberálisok támadják a magyar kormányt. 

Nagy többséggel fogadta el csütörtökön az Európai Parlament (EP) a javaslatot, aminek értelmében az EP felszólítja az Európai Bizottságot (EB) és a tagállamokat, hogy lépjenek a jogállamiságot sorozatban megsértő Magyarország ügyében: 345 igen, 104 nem mellett 29-en tartózkodtak, számolt be a 444.hu

Az állásfoglalás értelmében az EP megfenyegette az Európai Tanácsot, hogy oldják meg, hogy ne legyen Orbán Viktor 2024-ben az Európai Tanács ideiglenes elnöke. Elítélik a magyar kormányfőt, amiért akadályozza az Ukrajnának szánt támogatásokat, továbbá támogatják, hogy az EB nem javasolja a tagállamoknak, hogy feloldja a befagyasztott magyar pénzeket. 

Kérik az EB-t, hogy ne adja oda Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeit, amíg a magyar kormány nem teljesíti a megjelölt reformokat. Kérik, hogy egyben kezeljék azt a három eljárást, melyekkel blokkolták a Magyarországnak járó pénzeket, és csak akkor kapja meg a kormány a forrásokat, ha minden problémát feloldott. 

Továbbá felszólítják az EB-t és az Európai Tanácsot, hogy indítsák el a hetes cikk szerinti eljárás azon részét, aminek értelmében felfüggeszthetik a magyar kormány szavazati jogát a tanácsban. 

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal a szavazás előtt arról posztolt az X-en (egykori Twitteren), hogy előző nap, a téma parlamenti vitája során a liberális képviselők támadták Magyarországot. A lap emlékeztet, hogy ezzel szemben a javaslat egy jobbközép, néppárti finn képviselő kezdeményezése. 

Ez azt jelenti, hogy jöhet a beígért per, amit az EP indít az EB ellen, amiért annak ellenére folyósította a Magyarországnak járó támogatás egy befagyasztott részét, hogy az EP szerint nem teljesítette a jogállamisági feltételeket. 

Érdemes megjegyezni, hogy a mai szavazásnak politikai jelentősége van, mert gyakorlati következménye nem lesz, ugyanis annak eredménye nem kötelező az EB-re nézve. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!