200 miliós segélyhitel-programot indít Magyarország Csádban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. szeptember 9.

Külpol

Nagykövetséget is nyitunk az országban. 

Magyarország a védelem, a gazdaság és az oktatás területét is átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal, tovább erősítve az ország stabilizáló szerepét a Száhel-övezetben – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a csádi kollégájával, Abderrahmán Kulamallahhal közös sajtóértekezletén a közép-afrikai ország elnökének látogatását történelmi jelentőségűnek minősítette, kiemelve, hogy ilyenre korábban soha nem volt példa. „Két olyan országról van szó, amelyek nagyon ügyelnek a szuverenitásuk megtartására, két olyan országról, amelyek egyértelműen kiállnak a béke mellett. Két olyan ország, amely egyértelműen vallja, hogy a háborús konfliktusokat nem fegyverrel, hanem tárgyalásokkal lehet és kell megoldani” – sorolta.

Tájékoztatása szerint Magyarország készen áll arra, hogy 150-200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indítson Csád számára, amelynek keretében hazai cégek dolgozhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás és a digitalizáció fejlesztésén. Emellett a Hungary Helps egymillió dollárnyi értékben segélyprogramot indít a fertőzések terjedésének megelőzése és az egészségügyi ellátás javítása céljából. 

 
Abderrahmán Kulamallah csádi külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) tárgyal Budapesten, a minisztériumban 2024. szeptember 6-án. MTI/Lakatos Péter
 

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar kormány kezdeményezte, hogy az Európai Unió az úgynevezett Európai Békekeretből folyósítson 14 millió eurós támogatást a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére.

Kitért arra is, hogy évente huszonöt csádi hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, ami az emberek közötti kapcsolatok fejlődése szempontjából is fontos. „És annak érdekében, hogy a személyes jelenlétünk is a lehető leghatékonyabb legyen, úgy döntöttünk, hogy a n'djamenai diplomáciai képviseletünket nagykövetséggé fejlesztjük (...) ami segítséget jelent abban, hogy a gazdasági, az oktatási és a katonai együttműködési lábát ennek a stratégiai partnerségnek a lehető leghatékonyabban tudjuk majd fejleszteni”  közölte.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk