64 kilométer hosszú orosz konvoj tart Kijev felé

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. március 1.

Külpol

A harcok tovább folytatódtak, civil célpontokat is értek támadások, és úgy tűnik, további orosz erők készülődnek bevetésre. 

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában hétfőn éjjel is folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is, mint napközben – jelentették hírügynökségek.

Harkivban az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban – közölte Ihor Terehov polgármester. Napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, civil célpontokat is, már akkor többtucatnyi civil meghalt és többszáz megsebesült. 

Ukrán közlések szerint az éjjel is több civil célpontot is ért támadás, többek között egy szülészeti magánklinikát, egy rehabilitációs központot is és egy kollégiumot is. 

Az ukrán állami média jelentette, hogy a déli Herszon város ostroma is elkezdődött, és az oroszbarát szakadárok elfoglalták Nyikolajevka várost a donyecki régióban. A várost teljesen körbevették, reggel pedig arról kerültek ki videók, ahogy már orosz katonák vonulnak a városban. 

Reggel Harkiv központi terét is rakétatalálat érte, hatalmas robbanás történt: 

A műholdképeket készítő Maxar Technologies amerikai cég közölte, hogy

egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijevhez észak felől.

A Maxarnál ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Belarusz déli részén. 

Ukrajnai h?bor?

 
 
Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies
 

A Belarusz déli részétől Kijev felé igyekvő hosszú hadoszlop célja pedig egy újabb Kijev elleni támadás lehet.   

Egy, a BBC-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint bár korábban az orosz haderő mintegy 40 százaléka volt aktív Ukrajnában, ez mostanra 75 százalék lett. 

További híreink az ukrajnai háborúról itt! 

Figyelmébe ajánljuk