85 célpontot értek amerikai csapások Szíriában és Irakban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 3.

Külpol

A 30 percig tartó művelet során a repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak.

Az amerikai kormányzat szerint sikeresek voltak az Egyesült Államok pénteki légicsapásai Irak és Szíria területén – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombat hajnalban.

„A védelmi minisztérium az okozott károk felmérésének kezdeti szakaszában van, de úgy gondoljuk, hogy a támadások sikeresek voltak. Jelenleg nem tudjuk, hogy hány fegyveres halt meg vagy sebesült meg”. A védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint „a célpontokat úgy választották ki, hogy azok gyengítsék és aláássák az iráni Forradalmi Gárda és az általa finanszírozott és támogatott csoportok képességeit”.

John Kirby elmondása szerint az amerikai fegyveres erők több mint 85 célpontot találtak el az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok 7 létesítményében.

A hét létesítmény közül három Irakban, négy pedig Szíriában található. Megjegyezte, hogy a mintegy 30 percig tartó művelet során az amerikai repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak.

 
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. január 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Abaca pool/Yuri Gripas
  

A csapások parancsnoki és irányító központok, parancsnoksági épületek, hírszerző központok, rakéta- és drónraktárak, valamint logisztikai központok ellen irányultak. „Ezeket a célpontokat úgy választották ki, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat” – mondta  Kirby, aki azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok értesítette az iraki kormányt a légicsapások terveiről.

Előzőleg Joe Biden elnök közleményt adott ki arról, hogy utasítására az amerikai hadsereg csapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában olyan létesítmények ellen, amelyeket az iráni Forradalmi Gárda, valamint a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok amerikai erők elleni támadásokra használnak.

Az amerikai légicsapás válasz volt a múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot ért dróntámadásra, amelyben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk