A brit kormány is rendkívül súlyos következményekkel számol megállapodás nélküli Brexit esetén: kiszivárgott a teljes Yellowhammer riport

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 18.

Külpol

Akkor is, ha épp az ellenkezőjét kommunikálják.

Kiszivárgott a brit miniszterelnökség minősített, nem a nyilvánosságnak szánt brexitügyi teljes jelentése, az Operation Yellowhammer, amit a Sunday Times tett közzéírja az Index. A „Sárga kalapács” nevű irat azt írja le, mi történik majd Nagy-Britanniában, ha a megállapodás nélküli kilépés, a „hard Brexit” valósul meg.

Eszerint a brit kormány

  • üzemanyag-, élelmiszer-, és gyógyszerhiányra készül,
  • dráguló szociális ellátásra számít,
  • valamint arra készül például, hogy a kénytelen lesz a határellenőrzés kérdését megoldani Írországgal, ahogy az angol kikötők is legalább három hónapos nehezített körülményekre számíthatnak.

A riport szerint a brit kormány is rendkívül súlyos következményekkel számol, akkor is, ha Boris Johnson nyilvánosan nem ezt hangsúlyozza.

A „no deal” Brexittel járó lehetséges forgatókönyveket leíró Operation Yellowhammer létezése először 2018 őszén derült ki (egy véletlenül fotónak köszönhetően), majd idén tavasszal a Times szerzett meg belőle részleteket. A dokumentum most először került teljes terjedelmében nyilvánosságra, akkor.

A dokumentum közzétételének időpontja nyilván azért érdekes, mert míg Theresa Maymindenképp el akarta kerülni a megállapodás nélküli megállapodást, addig a jelenlegi miniszterelnök,  Boris Johnson mást sem hajtogat, mint hogy Nagy-Britannia így vagy úgy, de október 31-én mindenképpen kilép az EU-ból. Azt, hogy az Operation Yellowhammer Johnson miniszterelnöksége alatt is érvényben van-e, nem erősítette meg a hivatala.

Figyelmébe ajánljuk