A csádi parlamenten múlik, mennek-e magyar katonák misszióra az országba

  • narancs.hu
  • 2024. április 4.

Külpol

200 katona utazhat Csádba, a Száhel övezet stabilitásának elősegítése érdekében.

A fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján, Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel övezet stabilitásának elősegítése érdekében"

ezt írta a Honvédelmi Minisztérium a Szabad Európa kérdésére a csádi misszióról. 

Az országba a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár előkészítésével magyar misszió indulhat, mely során 200 katona utazik majd az országba. Bár ez korábban bizonytalanná vált, úgy tűnik, hogy a honvédség mégis belemegy a csádi misszióba. Ám az továbbra sem világos, miért.

Mahamat Idriss Deby ideiglenesen Csád elnöke, aki a világ egyik legelnyomóbb rendszerét működteti – a lakosság körében sem különösebben népszerű. Bár az igaz, hogy Csád a környező országokhoz képest stabil, de ez nem azt jelenti, hogy a béke szigete lenne. Február végén pl., mikor Szijjártó Péter külügyminiszter az országban járt, a csádi ellenzék vezetőjét katonák lőtték le.

"A fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően –

a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen" – írta a Honvédelmi Minisztérium. Eszerint a május 6-i választásokig biztos nem utaznak katonák Csádba.

A honvédség szerint "a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg". A Szabad Európa szerint a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök ismét felkéri őket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk