A felmérések szerint Macron nyerte az elnökjelölti tévévitát

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 21.

Külpol

A nézők 59 százaléka találta meggyőzőbbnek a jelenlegi elnököt kihívójánál, Marine Le Pennél.

Emmanuel Macron jelenlegi elnököt találta meggyőzőbbnek a tévénézők 59 százaléka a francia elnökjelöltek szerda esti vitájában a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 39 százaléka szavazott - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet gyors felmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió és L'Express című hetilap honlapja ismertetett. A megkérdezettek két százaléka nem nyilvánított véleményt.

A két jelölt közel három órán vitázott egymással. Marine Le Pen végig azt hangsúlyozta, hogy az "emberek helyébe próbálja magát helyezni", "az emberek nevében beszél" és az emberek hétköznapi gondjaival szeretne elnökként foglalkozni, ami egyben bírálat is volt az ellenfelei által sokszor arrogánsnak és a "gazdagok elnökének" tekintett Emmanuel Macronnal szemben.

A jelenlegi elnök az elmúlt öt év kormányzásának mérlegét számokkal védte, míg kihívója programjáról azt állította, hogy "se füle, se farka".

Macron azzal vádolta meg kihívóját, hogy az orosz hatalomtól és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől függ, miután egy orosz bank hitelezte a korábbi kampányát. Le Pen visszautasította a vádakat.

Azt mondta, azért folyamodott orosz banki hitelhez, mert egyetlen francia bank sem nyújtott neki kölcsönt, de ez "nem jelent más függőséget, mint a kölcsön visszafizetését".

"Abszolút és teljesen szabad nő vagyok" - mondta Marine Le Pen. Le Pen idei kampányához egyébként a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó magyar MKB Bank is adott hitelt.

A vitában az elnöki kvalitásokat illetően a tévénézők 53 százaléka szerint Emmanuel Macron volt hitelesebb, míg 28 százalékuk szerint inkább Le Pen. A megkérdezettek 19 százaléka szerint viszont egyikük sem rendelkezik a megfelelő képességekkel az elnöki tisztséghez.    

Arra a kérdésre, hogy melyikük képes a franciák összefogását megteremteni, a tévénézők 36 százaléka választotta Macront, 31 százalék pedig Le Pent.

Őszintébbnek a megkérdezettek 36 százaléka Macront látta, 34 százalékuk Le Pent.

Macron tűnt a dinamikusabbnak a megkérdezettek 49 százaléka szerint, míg Le Pent 31 százalék látta annak.

Marine Le Pen két fontos területen győzött: a megkérdezettek 51 százaléka szerint ő tényleg változtatna a dolgokon, míg a hivatalban lévő elnökről csak 29 százalék gondolja ezt. Arra a kérdésére, hogy melyik jelöltet érzik közelebb a saját gondjaikhoz, a tévénézők 37 százaléka Le Pent választotta, a jelenlegi elnököt pedig 34 százalék.  

Négy nappal a vasárnapi második forduló előtt a legfrissebb, még a tévévita előtt készült felmérések Emmanuel Macron 54-56,5 százalékos győzelmét jelzik, míg Marine Le Pen a szavazatok 43,5-46 százalékára számíthat. Öt évvel ezelőtt Macron kétharmados győzelmet aratott Le Pen felett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk