A Fidesz-kormány egy olyan országgal szövetkezik, ahol bérgyilkosokkal üldöztethetik az ellenzékieket

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 23.

Külpol

Legalábbis ezt állítja egy török képviselő.

Garo Paylannak, a török ellenzék egyik parlamenti képviselőjének olyan tervekről van tudomása, hogy bérgyilkosok ellenzékiek meggyilkolását tervezik több európai államban, az ügyben vizsgálatot indított pénteken az ügyészség –  jelentette a Dogan török hírügynökség.

Paylan, a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselője az ankarai parlamentben kedden mondott beszédében hangsúlyozta: az előző héten több forrásból is tudomást szerzett török ellenzékiek megölésére vonatkozó tervekről. Mint mondta, három bérgyilkos is úton van már. Több európai államban is komolyan veszik ezeket a jelzéseket, s így megfelelő óvintézkedéseket tettek a náluk élő, különösen veszélyeztetett török ellenzékiek védelmére. Paylan kiemelte, kész megosztani információit az ügyészséggel.

A HDP-politikus bírálta, hogy több ezer ellenzéki újságírónak, tudósnak és politikusnak kellett elhagynia hazáját a török kormány elnyomó politikája miatt. Recep Tayyip Erdogan török elnök és a hozzá hű sajtóorgánumok ezeket az embereket "árulóknak" bélyegezte, s az ilyen szólamok "bizonyos csoportokat" cselekvésre sarkallhatnak – hangoztatta az örmény származású Paylan.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Fotó: MTI

Az Al-Monitor nevű internetes hírlapnak elmondta: "az ilyen szürke és mozgalmas időkben, mint amilyenben most is élünk, egyes az állam szervezetén belüli, törvényszegő hálózatok saját kezükbe veszik a kezdeményezést, ahogy azt Hrant Dink meggyilkolásánál is láttuk."

Az örmény újságírót 2007-ben gyilkolta meg egy török nacionalista Isztambulban, s vannak arra utaló nyomok, hogy a rendőrség tagjai előre tudtak a merénylet terveiről. 2013 januárjában három kurd aktivistát gyilkoltak meg Párizsban, fennáll a gyanú, hogy a török hírszerzésnek, a MIT-nek is köze volt a történtekhez.

Csütörtökön egy kormányhű újságíró telefonált be a TGRT török hírtelevízióhoz, felszólítva a hírszerzést, hogy végezzen "három vagy öt" külföldön élő Gülen-aktivistával, hogy megfélemlítse a 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet kitervelésével gyanúsított Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának száműzetésben élő tagjait. A "Gülen-hálózat" több ezer feltételezett tagja keresett külföldön menedéket az elvetélt hatalomátvételi kísérlet óta.

A török oligarcha elárulta, hogy Orbán Viktor támogatja Erdoğant és a török „demokráciát"

Az Orbán család közeli barátja, Adnan Polat jó nagyokat nyilatkozott. Adnan Polat fényes karrierjéről, magyar kapcsolatairól és az Orbán családhoz fűződő viszonyáról a Magyar Narancs történetének egyik leghosszabb cikkében számoltunk be idén júniusban, amit tehát itt esélyünk sem lehet érdemben ismertetni. Már csak azért sem, mert a lényeg éppen az, hogy mennyire sokféle és erős ez a kapcsolódás.

Figyelmébe ajánljuk