A kínai elnök nagyon hálás a magyar kormánynak

  • narancs.hu
  • 2021. május 2.

Külpol

Orbán pedig örömmel látja a kínai vállalkozásokat Magyarországon. 

Orbán Viktor a minap arról számolt be a Facebookon, hogy hamarosan Kínába utazik; a miniszterelnök közölte továbbá, hogy Szijjártó Péter társaságában telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínai diktatúra angol nyelvű pártlapja, a Global Times azóta megírta, hogy mik hangoztak el a telefonbeszélgetésben. 

A Telex szemléje szerint a kínai elnök kijelentette, hogy az országa kész tovább erősíteni a Magyarországgal való együttműködést a vakcinák terén. Továbbá Hszi Csin-ping nagyon hálás, hogy a magyar kormány egyértelműen kitart a Kína-barát politikája mellett, segíti népszerűsíteni a Kínával való együttműködést a Kelet-közép-európai országok körében, és védelmezi a Kína és Európa közötti kapcsolatokat. Azt is kijelentette, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelezésén és megépítésén túl kész újabb szintre emelni a két ország közötti stratégiai együttműködését, írja a portál. 

Orbán Viktor pedig azt mondta, nagyon hálás a kínaiak támogatásáért a koronavírus elleni harcban, és Hszihez hasonlóan ő is arról beszélt, hogy kész erősíteni a két ország közötti együttműködést a vakcinák terén. Kijelentette, hogy Magyarországnak nagyon fontosak a Kínával kialakított kapcsolatai. Ennek megfelelően örömmel látja a kínai vállalkozásokat Magyarországon, és mindent megtesz, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen nekik, olvasható a Telex szemléjében. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk