Skót függetlenségpártiak tüntettek a glasgow-i György téren

  • narancs.hu
  • 2021. május 1.

Külpol

De a jövő heti parlamenti választásokra készülő rendezvényen felvonultak a függetlenséget ellenzők is.

Május 1-jén délután egy és három között tartott a függetlenségpárti Now Scotland egy megmozdulást a skót főváros központjában – számolt be róla a heraldscotland.com. A szigorú távolságtartási szabályokkal megszervezett, előzetes regisztrációhoz kötött eseményen a nehezített körülmények ellenére is több százan vettek részt. A zenével és beszédekkel kísért rendezvény célja a skót függetlenség ügyének népszerűsítése volt, illetve annak demonstrálása, hogy a vírushelyzet körülményei között is hajlandóak az emberek utcára vonulni ebben az ügyben.

A skót elszakadás az Egyesült Királyságtól azután vált ismét forró témává, hogy a Brexit következtében az egyébként nagyobbrészt EU-párti Skócia is kénytelen volt kilépni az Unióból.

A megmozdulás szervezői a május 6-án tartandó skót parlamenti választásra való készülődésben fontos üzenetnek tartották, hogy a függetlenségi törekvések népszerűségére felhívják a figyelmet. Ahogy a Now Scotland írta közleményében: „országszerte tartanak ezen a napon a szociális távolságtartást figyelembevevő álló demonstrációkat, hogy a függetlenség ügye mellett tüntessenek néhány nappal a történelmi jelentőségű parlamenti választás előtt”.

A szervezők este 6-tól arra kérték a támogatóikat, hogy egyfajta „twitter-vihart” hozzanak létre a függetlenség üzenetével az interneten, 7-től pedig egy zoom-eseményt tartanak, melyen többek között Skócia, Wales és Cornwall elszakadáspárti aktivistái fognak beszédeket tartani.

A György téren ugyanakkor, ha kisebb számban is, de megjelentek az elszakadást ellenzők is, akik brit zászló alatt tartottak békés ellendemonstrációt.

A május 6-i választások legnagyobb esélyese a jelenleg is hatalmon lévő, Nicola Sturgeon miniszterelnök vezette ugyancsak függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt.

Figyelmébe ajánljuk