A kurszki offenzíva miatt megszakadtak a titkos tárgyalások a tűzszünetről

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 17.

Külpol

E hónapban ültek volna asztalhoz a Washington Post szerint.

Ukrajna és Oroszország tárgyalóasztalhoz ült volna augusztusban Katarban, hogy kidolgozzanak egy olyan tűzszüneti megállapodást, amely mindkét oldalon védelmet jelentett volna az energetikai infrastruktúrát érő támadások ellen, idézi a Washington Postot a 444. A titokban előkészített dohai találkozó végül nem valósul meg, mert Ukrajna benyomult Oroszországba, és elfoglalt több száz négyzetkilométernyi területet a kurszki régióban.

Oroszország a háború kitörése óta szisztematikusan támadja Ukrajna elektromos hálózatát, jelentős károkat okozva az erőművekben. Válaszul az ukránok drónokkal céloztak orosz olajipari létesítményeket, többek közt finomítókat és raktárakat.

Ukrajna azt állítja, az orosz terület elleni hadművelet célja, hogy akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, továbbá nehezítse az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását.

A külföldön szerkesztett orosz ellenzéki hírportál, a Meduza legutóbbi háborús összefoglalójában viszont arról ír, hogy óriási kockázatot vállaltak az Ukrán Fegyveres Erők a kurszki régióban, ahol valamennyi tartalék dandárjukat bevetették, noha nem teljes létszámban. A lap elemzői is úgy látják, a váratlan, ennek köszönhetően kezdetben különösen eredményes ukrán támadás fő célja az volt, hogy megállítsák a hónapok óta egyre sikeresebb orosz műveleteket a Donbaszban.

Ám ezt a célját még nem érte el az ukrán hadvezetés – írja a 444. Az oroszok is kénytelenek voltak ugyan hozzányúlni a tartalékaikhoz, illetve át is kellett csoportosítaniuk csapataik egy részét, ám az olyan fontos csomópontok közelében harcoló alakulatokat, amilyen Pokrovszk vagy Toreck, mind ez ideig egyáltalán nem érintették a kurszki fejleményekre adott válaszlépéseik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk