Ukrán külügy: Nem cél Oroszország kurszki régiójában területeket elfoglalni

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 13.

Külpol

Önvédelemből indították a hadműveletet.

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását – jelentette ki Heorhij Tihij külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

„Az ukrán hadsereg civilizált európai haderő, amely teljes mértékben tisztában van a hadviselés szabályaival és szokásaival, valamint a nemzetközi humanitárius joggal. Az ukrán fegyveres erők céljai kizárólag katonaiak”

– szögezte le a szóvivő, hozzátéve: „A hadművelet célja, hogy megóvjuk népünk életét és megvédjük Ukrajna területét az Oroszországi Föderáció támadásaitól.” Heorhij Tihij kijelentette, minél előbb beleegyezik Moszkva az igazságos béke helyreállításába, annál hamarabb leállnak az ukrán védelmi erők rajtaütései az Oroszországi Föderáció területén.

Az MTI beszámolója szerint a szóvivő arról is beszélt, hogy a kurszki régióból csak nyár eleje óta több mint kétezer ellenséges csapást hajtottak végre az ukrajnai Szumi megye ellen, 255 irányított bombát és több mint száz rakétát bevetve. „Sajnos Ukrajnának nincs elegendő képessége nagy hatótávolságú csapások végrehajtására, amelyekkel megvédhetné magát az orosz terrortól” – mondta, majd ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajna önvédelemből indított hadműveletet Oroszország területén. Heorhij Tihij figyelmeztetett: alapos a gyanú, hogy Oroszország provokációkat is végrehajthat saját területén orosz katonák ukrán egyenruhába öltöztetésével, hogy utána az ukrán erőket vádolja a nemzetközi humanitárius jog megsértésével.

Roman Kosztenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában elmondta: „A fegyveres erőink rajtaütést hajtottak végre az ellenséges területen, több mint húsz települést foglaltak el, és jelenleg is tartják őket.” Hozzátette: Az előrenyomulás folytatódik. Előtte orosz területen kisebb akcióink voltak, amelyekben orosz önkéntesek vettek részt. Most harci dandárjaink vesznek részt a műveletben.”

Közben Jan Lipavsky cseh külügyminiszter az X-en közzétett keddi bejegyzésében arról írt:

Ukrajnának a nemzetközi jogrend szerint joga van az orosz támadás ellen Oroszország területén is védekezni.

„Amennyiben igazságos békét akarunk, és nem csak a béke illúzióját akarjuk elérni, akkor a megoldást az az állapot jelenti, miszerint minden hadsereg visszatér a nemzetközileg elismert határok közé" – fogalmazott a politikus.

Donald Tusk lengyel kormányfő egy keddi sajtóértekezletén szintén arról beszélt, hogy Ukrajna cselekvése védekező jellegű. Tuskot a sajtókonferencián arról kérdezték, nem zavarja-e a NATO tagállamait, hogy az Ukrajnának védelem céljából szállított nyugati fegyvert oroszországi támadásra használják fel. A lengyel korányfő válaszul úgy fogalmazott: népirtás jeleit mutatja az, „amit az orosz hadsereg, az orosz légierő Ukrajna területén művel”, ezért Kijevnek „teljes joga van úgy folytatni a háborút, hogy lehető leghatékonyabban megbénítsa Oroszország agresszív szándékait.”

FRISSÍTÉS!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kora este közösségi oldalain tudatta: Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be neki, hogy az oroszországi kurszki régióban 74 település van jelenleg ukrán ellenőrzés alatt. Az államfő szavai szerint ott „ellenőrzéseket és stabilizációs intézkedéseket” hajtanak végre, valamint e területeket érintő humanitárius intézkedéseket dolgoznak ki. „Az összetett, heves csaták ellenére az ukrán erők előrenyomulása a kurszki régióban folytatódik” – szögezte le Zelenszkij. A főparancsok hozzátette, az elmúlt 24 órában az ukrán csapatok egy-három kilométert haladtak előre több irányban és 40 négyzetkilométeren vették át az ellenőrzést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk