A lengyel külügyminisztérium behívatta az orosz külügyi megbízottat légterükbe került rakéta miatt

  • narancs.hu
  • 2023. december 30.

Külpol

A légieszköz pénteken lépett be Kelet-Lengyelországba az ukrajnai háború legnagyobb orosz rakétatatámadásával egyszerre.

A lengyel külügyminisztérium december 29-én este jelentette be, hogy behívta Andrej Ordasz orosz ügyvivőt, miután egy Ukrajna elleni támadás során egy orosz rakéta belépett a lengyel légtérbe – írja a Kyiv Independent. Ordasz kapott egy jegyzéket, amiben magyarázatot követelt az incidensre, illetve felszólították a hasonló tevékenységek azonnali beszüntetésére.

A légieszköz még pénteken, reggel 7 óra körül repült be Kelet-Lengyelországba, miután Oroszország 158 támadó drón és rakéta segítségével sortüzet lőtt ki Ukrajnára. A támadást az ukrán hadsereg azóta az ország elleni legnagyobb légitámadásnak nevezte a teljes körű invázió kezdete óta.

A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága ezután rögzített azonosítatlan tárgyat a légterében, ami az ukrán határ felől került föléjük.  Andrzej Duda elnök, összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését. Az ülés után lengyel katonai tisztviselők közölték, hogy a tárgy valószínűleg egy orosz rakéta volt, ami kevesebb mint három percet töltött az ország légterében, majd visszament Ukrajnába.

A szemtanúk beszámolói szerint látni is lehetett a nagy sebességgel mozgó tárgyat a Lublini vajdaságban lévő Dolhobyczow falu felett, kevesebb mint 5 kilométerre az ukrán határtól.

Az orosz küldöttel folytatott megbeszélése után Bartoszewski újságíróknak arról beszélt, hogy Oroszország ilyen akciói „próbára teszik hatékonyságunkat és a védelemhez való hozzáállásunkat”, azonban Lengyelország „gyorsan és hatékonyan fog reagálni, ha ez ismét megtörténik”.

Az orosz fél egyelőre nem reagált hivatalosan.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk