A lengyel külügyminisztérium behívatta az orosz külügyi megbízottat légterükbe került rakéta miatt

  • narancs.hu
  • 2023. december 30.

Külpol

A légieszköz pénteken lépett be Kelet-Lengyelországba az ukrajnai háború legnagyobb orosz rakétatatámadásával egyszerre.

A lengyel külügyminisztérium december 29-én este jelentette be, hogy behívta Andrej Ordasz orosz ügyvivőt, miután egy Ukrajna elleni támadás során egy orosz rakéta belépett a lengyel légtérbe – írja a Kyiv Independent. Ordasz kapott egy jegyzéket, amiben magyarázatot követelt az incidensre, illetve felszólították a hasonló tevékenységek azonnali beszüntetésére.

A légieszköz még pénteken, reggel 7 óra körül repült be Kelet-Lengyelországba, miután Oroszország 158 támadó drón és rakéta segítségével sortüzet lőtt ki Ukrajnára. A támadást az ukrán hadsereg azóta az ország elleni legnagyobb légitámadásnak nevezte a teljes körű invázió kezdete óta.

A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága ezután rögzített azonosítatlan tárgyat a légterében, ami az ukrán határ felől került föléjük.  Andrzej Duda elnök, összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését. Az ülés után lengyel katonai tisztviselők közölték, hogy a tárgy valószínűleg egy orosz rakéta volt, ami kevesebb mint három percet töltött az ország légterében, majd visszament Ukrajnába.

A szemtanúk beszámolói szerint látni is lehetett a nagy sebességgel mozgó tárgyat a Lublini vajdaságban lévő Dolhobyczow falu felett, kevesebb mint 5 kilométerre az ukrán határtól.

Az orosz küldöttel folytatott megbeszélése után Bartoszewski újságíróknak arról beszélt, hogy Oroszország ilyen akciói „próbára teszik hatékonyságunkat és a védelemhez való hozzáállásunkat”, azonban Lengyelország „gyorsan és hatékonyan fog reagálni, ha ez ismét megtörténik”.

Az orosz fél egyelőre nem reagált hivatalosan.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.