Legalább 28 áldozata van az orosz rakétatámadásoknak

  • narancs.hu
  • 2023. december 29.

Külpol

A háború utóbbi időszakának legnagyobb támadását hajtották végre Ukrajna ellen.

Miután délelőtt arról írtunk, hogy péntek virradóra az oroszok támadást hajtottak végre ukrán nagyvárosok, köztük civil célpontok ellen, a megtámadott ország vezetése részletesebb adatokat közölt a támadások áldozatairól. Eddig 28 áldozatról tudnak, a legtöbben Zaporizzsjában, ahol nyolc ember vesztette életét.

A pénteki támadás a legnagyobb légitámadás volt a háború során, de nem a leghalálosabb. Mikola Olescsuk légvédelmi parancsnok szerint 158 rakétát használtak az oroszok, amiből 118-at lelőttek az ukránok. Legutóbb novemberben történt nagy volumenű támadás, akkor 96 drónt és rakétát lőtt ki Putyin hadserege. 2023 márciusában 81 drón és rakéta támadta Ukrajnát. 2022-ben 61 ukrán lakos vesztette életét, amikor két rakéta érte a kramatorszki vasútállomást. Ezt a támadást Oroszország nem ismerte el.

 
Tűzoltók egy orosz légitámadás következtében súlyosan megrongálódott bevásárlóközpont előtt Dnyipróban 2023. december 29-én. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb tíz ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.
Fotó: MTI/EPA/Arszen Dzodzajev
 

 

Ma az infrastruktúra létfontosságú elemeit érte támadás: raktárakat, iskolákat, kórházakat és lakóházakat.

A BBC idézi Phillips O'Brien stratégiai szakértőt, aki úgy látja, a nagyméretű támadás arról szól, hogy Oroszország beveti a legfejlettebb, legdrágább fegyvereit. Azt is hozzátette, hogy ahhoz képest, mennyire túlköltekezi magát a háborús agresszor, nem tudják megsebezni komolyan az ukrán infrastruktúrát.

Azonban a támadás még Lvivet is elérte Nyugat-Ukrajnában, ahol legalább egy ember meghalt, 27 megsebesült. Három iskolát és egy bölcsödét is ért találat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk