A leváltott katalán elnök nem hagyja annyiban, mentelmi jogára hivatkozva kér védelmet

  • narancs.hu
  • 2018. január 29.

Külpol

Kedden indul az elnökválasztás, ha Puigdemont nincs az országban, nem lehet jelölt. Ha az országban van, elfogják.

Mentelmi jogára hivatkozva fordult védelemért Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Roger Torrent katalán parlamenti elnökhöz. Puigdemont levélben kérte a házelnököt, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket, amikkel megóvja a katalán parlament, illetve annak tagjainak a jogait és kiváltságait. Mindezt annak érdekében, hogy újraválaszthassák az elnöki posztra, a bírósági és kormányzati lépések szerinte ugyanis arra irányulnak, hogy megakadályozzák mandátumának gyakorlását képviselőként és elnökjelöltként.

A katalán törvényhozás a tervek szerint kedd délután ül össze, hogy megkezdje az elnökválasztási folyamatot, a posztra egyébként továbbra is a Brüsszelben lévő Carles Puigdemont a jelölt. A politikus ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ezért személyes megjelenését a barcelonai parlamentben a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyeznie. A politikus ügyvédje egy rádióinterjúban azt mondta, nincs rendben, hogy bírói engedélyhez kell folyamodniuk, ezért még azt is kilátásba helyezte, hogy kifogással élnek az alkotmánybírósági határozat ellen.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez/MTI/AP

A hetek óta tartó vita után az alkotmánybíróság szombaton ugyanis kimondta: nem lehet a távolból jelölt valaki az elnökségre, és személyesen jelen kell lennie a választáson a parlamentben. Vagyis Puigdemont megválasztásának ez a feltétele.

A katalán vezetők ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik következményeként.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk