A leváltott katalán elnök nem hagyja annyiban, mentelmi jogára hivatkozva kér védelmet

  • narancs.hu
  • 2018. január 29.

Külpol

Kedden indul az elnökválasztás, ha Puigdemont nincs az országban, nem lehet jelölt. Ha az országban van, elfogják.

Mentelmi jogára hivatkozva fordult védelemért Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Roger Torrent katalán parlamenti elnökhöz. Puigdemont levélben kérte a házelnököt, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket, amikkel megóvja a katalán parlament, illetve annak tagjainak a jogait és kiváltságait. Mindezt annak érdekében, hogy újraválaszthassák az elnöki posztra, a bírósági és kormányzati lépések szerinte ugyanis arra irányulnak, hogy megakadályozzák mandátumának gyakorlását képviselőként és elnökjelöltként.

A katalán törvényhozás a tervek szerint kedd délután ül össze, hogy megkezdje az elnökválasztási folyamatot, a posztra egyébként továbbra is a Brüsszelben lévő Carles Puigdemont a jelölt. A politikus ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ezért személyes megjelenését a barcelonai parlamentben a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyeznie. A politikus ügyvédje egy rádióinterjúban azt mondta, nincs rendben, hogy bírói engedélyhez kell folyamodniuk, ezért még azt is kilátásba helyezte, hogy kifogással élnek az alkotmánybírósági határozat ellen.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Fotó: Manu Fernandez/MTI/AP

A hetek óta tartó vita után az alkotmánybíróság szombaton ugyanis kimondta: nem lehet a távolból jelölt valaki az elnökségre, és személyesen jelen kell lennie a választáson a parlamentben. Vagyis Puigdemont megválasztásának ez a feltétele.

A katalán vezetők ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik következményeként.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.