A LIBE bizottság sürgeti a Lengyelország elleni eljárás ügyét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 29.

Külpol

Végül a tanács dönt arról, Lengyelországban valóban csorbulnak-e az uniós alapértékek.

Mihamarabb napirendre kellene tűzni az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás ügyét a tagországok kormányait tömörítő tanácsban – áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülésén elfogadott határozattervezetben.

A brüsszeli ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban a képviselők üdvözölték, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban megindította az „atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást Varsóval szemben, hangsúlyozva, hogy Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. A szövegről februárban fog szavazni az Európai Parlament plenáris ülése. Emellett felszólították a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanácsot, hogy lépjenek tovább az eljárásban.

Az eljárás szempontjából az Európai Bizottság csupán javaslattevő szerepet tölt be, a tanács fog majd négyötödös többséggel dönteni arról, valóban fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban. A tanácsban meghallgatják a kérdéses tagállamot, és a szavazást megelőzően ajánlásokat is elfogadhatnak.

Az Európai Bizottság decemberben jelezte: amennyiben a következő három hónapban javulást tapasztal a lengyel helyzetben, kész visszavonni a javaslatot, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

false

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak. A lengyeleket azért bírálták az utóbbi időben, mert szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, miszerint elkezdi előkészíteni Magyarországgal szemben a hetes cikk szerinti eljárást.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk