A litván elnök szerint fontos, hogy jöjjenek amerikai csapatok a térségbe

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 19.

Külpol

Gitanas Nauseda úgy látja, meg kell erősíteni a balti országok biztonságát.

A balti országok biztonságának amerikai csapatokkal történő megerősítését sürgette Gitanas Nauseda litván elnök szombati közleményében, az Egyesült Államok védelmi miniszterével, Lloyd Austinnal tartott vilniusi találkozóját követően.

Nauseda hangsúlyozta, hogy az orosz erőknek a NATO keleti határainál történő felvonulása miatt megváltozott a biztonsági helyzet, és rendkívül fontossá vált a régió megerősítése további amerikai katonákkal, illetve a hadfelszerelések beszerzésének felgyorsítása. Az elnök korábban azt mondta, Litvánia attól fél, hogy Európa "a háború szélére került".

Az Egyesült Államok 2019 óta rotációs rendszerben mintegy 500 katonát, valamint amerikai hadfelszerelést állomásoztat Litvániában. Nauseda közleményében arra kérte Washingtont, hogy tegye állandóvá ezt az amerikai katonai jelenlétet.  

A jelenleg is tartó, fehérorosz területen zajló fehérorosz-orosz közös hadgyakorlatra kitérve leszögezte: "Nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy a művelet végeztével az orosz csapatok nem távoznak Fehéroroszországból."

Orosz és fehérorosz hatóságok tájékoztatása szerint a Szövetségesi Eltökéltség 2022 kódnevű, tíznapos katonai manőver vasárnap véget ér.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök is úgy vélte, nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az orosz csapatok nem fognak gyorsan kivonulni Fehéroroszországból, ha egyáltalán elmennek onnan.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott pénteki találkozója előtt úgy nyilatkozott, hogy az orosz katonák addig maradnak Fehéroroszországban, amíg erre szükség van. Simonyte szerint, ha az orosz katonák maradnak, ez jelentősen megváltoztatná a balti államok biztonsági helyzetét, mert csak egyetlen szűk szárazföldi összeköttetésük maradna az Európai Unióval, a Fehéroroszország és az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi exklávé közötti úgynevezett Suwalki-folyosó. "Alkalmazkodnunk kellene ehhez a helyzethez, hogy a balti államok és a Suwalki-folyosó meg legyen védve" - mondta.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter a héten úgy nyilatkozott, hogy a hadgyakorlat február 20-i befejezésével "egyetlen orosz katona és orosz hadfelszerelés sem marad Fehéroroszország területén".

Lloyd Austin dicsérte Litvániát, amiért kitartóan ellenáll az Oroszország felől érkező nyomásnak. A régió biztonsági gondjai mellett kitért Litvánia és Kína kapcsolatára is, amely azt követően vált feszültté, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a Kína által saját területének tartott Tajvannal. Tajvan novemberben nyitotta meg Vilniusban  képviseleti irodáját. A kínai külügyminisztérium megfenyegette Litvániát, hogy következményei lesznek ennek a döntésnek.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön azt mondta: továbbra is "minden jel arra mutat", hogy Oroszország Ukrajna elleni támadást tervez. Hozzátette: feltehető, hogy Moszkva úgynevezett "idegen zászló alatti művelettel" akar ürügyet teremteni az invázióhoz, utalva arra, hogy az ukrán kormányerők és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok egymás állásait lőtték. Moszkva tagadta, hogy szomszédai megtámadását tervezné.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.