Német- és Franciaország is hazahívja polgárait Ukrajnából

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. február 19.

Külpol

A Lufthansa és a többi hozzá tartozó légitársaság február végéig felfüggeszti kijevi és odesszai járatait. 

Ukrajna azonnali elhagyását kérte a német állampolgároktól szombaton a német külügyminisztérium, a Lufthansa csoport pedig közölte, hogy felfüggeszti kijevi járatait.

A német külügyminisztérium az Ukrajnáról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a kelet-európai ország meglátogatásától, az ott tartózkodó a német állampolgárokat pedig arra kérte, hogy távozzanak, méghozzá „most”.

Indoklásként kifejtették, hogy az orosz-ukrán feszültség „tovább nőtt az orosz katonai alegységek tömeges jelenléte és mozgása miatt az ukrán határ közelében”, így

„a katonai összecsapás bármikor lehetséges”.

Hozzátették, hogy ajánlatos időben elhagyni az országot, mert „a német állampolgárok támogatásának lehetősége nagyon korlátozott”, ha orosz támadás éri Ukrajnát.

A német Lufthansa csoport közölte, hogy „az ukrajnai helyzet miatt” hétfőtől február végéig valamennyi légitársasága felfüggeszti kijevi és odesszai járatait. A vállalatcsoport – amelyhez a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines tartozik – német hírportálokhoz eljuttatott közleményében indoklásként kiemelte, hogy az utasok és a személyzet biztonsága mindig elsőbbséget élvez. Az Ukrajna nyugati részén fekvő Lembergbe (Lviv) közlekedő járatok menetrendjében egyelőre nincs változás.

Franciaország is azt ajánlja minden Ukrajnában tartózkodó állampolgárának, hogy hagyja el az országot, azokat pedig, akik a háború által leginkább fenyegetett övezetekben vannak, felszólítja, hogy haladéktalanul távozzanak a térségből. „Ajánlatos elhagyni Ukrajnát minden francia állampolgárnak, aki nem halaszthatatlan okból tartózkodik az országban” – hangsúlyozta szombaton a francia külügyminisztérium. Párizs mostanáig az ukrajnai utazásoknak csak az elhalasztását javasolta.

A diplomácia tárca meg is nevezte azokat a városokat és térségüket (Harkiv, Luhanszk, Donyeck és Dnyipro), amelyek haladéktalan elhagyására szólítja fel az állampolgárait. Az „Ukrajna határain történt orosz csapatösszevonások okozta feszültségek és az oroszbarát szakadár övezetekben a tűzszünet megsértésének fokozódása” miatt a külügyminisztérium nem ajánlja a franciáknak, hogy az ország keleti és északi határvidékein tartózkodjanak.

Az Air France szóvivője jelezte, hogy a francia légitársaság minden ukrajnai járatát elindítja. A következő járat vasárnap 9 óra 40 perckor indul Kijevbe.

Diplomáciai források jelezték, hogy Emmanuel Macron francia államfő szombat este ukrán kollegájával, Volodimir Zelenszkijjel, vasárnap délelőtt pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet telefonon, hogy

„megpróbálják elkerülni a legrosszabbat”.

A feszültség fokozódása miatt az osztrák külügyminisztérium szombaton utazási figyelmeztetést adott ki Ukrajnára. Ebben a tárca felszólította az osztrák állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajna területét, a nyugati régiót leszámítva. A minisztérium rámutatott: az elmúlt 24 órában tömegével történtek incidensek Kelet-Ukrajnában, és számolni kell a helyzet rosszabbra fordulásával. Bécs korábban csak a nem feltétlenül szükséges utazások elhalasztását javasolta.

Az osztrák diplomáciai személyzetet viszont megerősítették. A külképviseletek dolgozói továbbra is a helyszínen segítik honfitársaikat, hogy elhagyhassák az országot, illetve tartják a kapcsolatot ukrán partnereikkel – tájékoztatott a tárca.

A NATO is visszahívta munkatársait Kijevből. Az ukrán fővárosban található NATO-képviselet alkalmazottait Lembergbe és Brüsszelbe helyezték át – mondta el egy szóvivő. Az észak-atlanti katonai szövetség több tucat munkatársa dolgozott a kijevi diplomáciai képviseleten. Ez volt a legnagyobb iroda, amelyet egy nem NATO-tag országban működtettek. A NATO emellett információs és dokumentációs központtal is rendelkezik Kijevben.

A HVG azt írja, a kelet-ukrajnai frontokon több tüzérségi párbaj is zajlott a két elszakadt terület katonasága és az ukrán hadsereg között, felrobbant egy ottani vezető gépkocsija, robbanás rongálta meg a Barátság-gázvezeték egy szakaszát, és az orosz sajtó szerint egy tüzérségi lövedék Oroszország területén, a határ mellett csapódott be. 

Leadkép: 

A Berlin-brandenburgi Willy Brandt Nemzetközi Repülőtéren (BER) elsőként fogadott Lufthansa gép a légikötő megnyitóján a Berlin melletti Schönefeldben 2020. október 31-én. Berlin és a német főváros körüli Brandenburg tartomány új nemzetközi repülőterén az első tervekhez képest kilenc év késéssel indult meg a forgalom.

MTI/EPA/Clemens Bilan

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk