Német- és Franciaország is hazahívja polgárait Ukrajnából

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. február 19.

Külpol

A Lufthansa és a többi hozzá tartozó légitársaság február végéig felfüggeszti kijevi és odesszai járatait. 

Ukrajna azonnali elhagyását kérte a német állampolgároktól szombaton a német külügyminisztérium, a Lufthansa csoport pedig közölte, hogy felfüggeszti kijevi járatait.

A német külügyminisztérium az Ukrajnáról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a kelet-európai ország meglátogatásától, az ott tartózkodó a német állampolgárokat pedig arra kérte, hogy távozzanak, méghozzá „most”.

Indoklásként kifejtették, hogy az orosz-ukrán feszültség „tovább nőtt az orosz katonai alegységek tömeges jelenléte és mozgása miatt az ukrán határ közelében”, így

„a katonai összecsapás bármikor lehetséges”.

Hozzátették, hogy ajánlatos időben elhagyni az országot, mert „a német állampolgárok támogatásának lehetősége nagyon korlátozott”, ha orosz támadás éri Ukrajnát.

A német Lufthansa csoport közölte, hogy „az ukrajnai helyzet miatt” hétfőtől február végéig valamennyi légitársasága felfüggeszti kijevi és odesszai járatait. A vállalatcsoport – amelyhez a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines tartozik – német hírportálokhoz eljuttatott közleményében indoklásként kiemelte, hogy az utasok és a személyzet biztonsága mindig elsőbbséget élvez. Az Ukrajna nyugati részén fekvő Lembergbe (Lviv) közlekedő járatok menetrendjében egyelőre nincs változás.

Franciaország is azt ajánlja minden Ukrajnában tartózkodó állampolgárának, hogy hagyja el az országot, azokat pedig, akik a háború által leginkább fenyegetett övezetekben vannak, felszólítja, hogy haladéktalanul távozzanak a térségből. „Ajánlatos elhagyni Ukrajnát minden francia állampolgárnak, aki nem halaszthatatlan okból tartózkodik az országban” – hangsúlyozta szombaton a francia külügyminisztérium. Párizs mostanáig az ukrajnai utazásoknak csak az elhalasztását javasolta.

A diplomácia tárca meg is nevezte azokat a városokat és térségüket (Harkiv, Luhanszk, Donyeck és Dnyipro), amelyek haladéktalan elhagyására szólítja fel az állampolgárait. Az „Ukrajna határain történt orosz csapatösszevonások okozta feszültségek és az oroszbarát szakadár övezetekben a tűzszünet megsértésének fokozódása” miatt a külügyminisztérium nem ajánlja a franciáknak, hogy az ország keleti és északi határvidékein tartózkodjanak.

Az Air France szóvivője jelezte, hogy a francia légitársaság minden ukrajnai járatát elindítja. A következő járat vasárnap 9 óra 40 perckor indul Kijevbe.

Diplomáciai források jelezték, hogy Emmanuel Macron francia államfő szombat este ukrán kollegájával, Volodimir Zelenszkijjel, vasárnap délelőtt pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet telefonon, hogy

„megpróbálják elkerülni a legrosszabbat”.

A feszültség fokozódása miatt az osztrák külügyminisztérium szombaton utazási figyelmeztetést adott ki Ukrajnára. Ebben a tárca felszólította az osztrák állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajna területét, a nyugati régiót leszámítva. A minisztérium rámutatott: az elmúlt 24 órában tömegével történtek incidensek Kelet-Ukrajnában, és számolni kell a helyzet rosszabbra fordulásával. Bécs korábban csak a nem feltétlenül szükséges utazások elhalasztását javasolta.

Az osztrák diplomáciai személyzetet viszont megerősítették. A külképviseletek dolgozói továbbra is a helyszínen segítik honfitársaikat, hogy elhagyhassák az országot, illetve tartják a kapcsolatot ukrán partnereikkel – tájékoztatott a tárca.

A NATO is visszahívta munkatársait Kijevből. Az ukrán fővárosban található NATO-képviselet alkalmazottait Lembergbe és Brüsszelbe helyezték át – mondta el egy szóvivő. Az észak-atlanti katonai szövetség több tucat munkatársa dolgozott a kijevi diplomáciai képviseleten. Ez volt a legnagyobb iroda, amelyet egy nem NATO-tag országban működtettek. A NATO emellett információs és dokumentációs központtal is rendelkezik Kijevben.

A HVG azt írja, a kelet-ukrajnai frontokon több tüzérségi párbaj is zajlott a két elszakadt terület katonasága és az ukrán hadsereg között, felrobbant egy ottani vezető gépkocsija, robbanás rongálta meg a Barátság-gázvezeték egy szakaszát, és az orosz sajtó szerint egy tüzérségi lövedék Oroszország területén, a határ mellett csapódott be. 

Leadkép: 

A Berlin-brandenburgi Willy Brandt Nemzetközi Repülőtéren (BER) elsőként fogadott Lufthansa gép a légikötő megnyitóján a Berlin melletti Schönefeldben 2020. október 31-én. Berlin és a német főváros körüli Brandenburg tartomány új nemzetközi repülőterén az első tervekhez képest kilenc év késéssel indult meg a forgalom.

MTI/EPA/Clemens Bilan

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.