A magyar kormány Putyin és a kazah elnök mellé állt

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Külpol

Orbán szolidaritásáról biztosította Tokajevet, Szijjártó pedig elismételte a kazah és az orosz elnök értelmezését.

Szijjártó Péter a magyarok Kazahsztánból való evakuálása kapcsán saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ma beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt. A magyar külügyminiszter – aki 2020 áprilisában díszprofesszori címet kapott a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen – közölte, hogy hazánk stratégiai partnere a zavargásokkal szembenéző ország, ezért aggodalommal figyelik az eseményeket.

Szijjártó így fogalmazott az eseményekkel kapcsolatban:

„Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.”

Vagyis gyakorlatilag elismételte a kazah és az orosz elnök értelmezését a történtekről, akik szerint az akciókat általuk meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták. Tokajev azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik. „Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta a kazah elnök.

Ahogy azt lapunk is megírta, Vlagyimir Putyin is hasonlóképpen látja a helyzetet. Szerinte a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyagár-emelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”. Putyin szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie, és a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején, beleértve az erőteljes tájékoztatási támogatást.

A magyar külügyminiszter Facebook-videójában megnyugtatott mindenkit, hogy kedden videókonferenciát tartanak a Türk Tanács külügyminiszterei, amelyen ő maga is részt vesz a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?