A megismételt isztambuli főpolgármester-választást is az ellenzék jelöltje nyerte meg

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. június 23.

Külpol

Erdoğan török elnök Igazság és Fejlődés Pártja 15 év után elvesztette a legnépesebb török város vezetését.

A több mint 95 százalékos feldolgozottsági részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu több mint 53 százalékkal áll az élen a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. Ezt közölte már az Anadolu török állami hírügynökség is.

Kormánypárti kihívója, Binali Yildirim volt kormányfő több mint 45 százalékon áll.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a kormánypártok lejárató kampánya ellenére a március 31-i helyhatósági választáson hiába született szoros ellenzéki győzelem, az eredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta.

Erdoğan elnök mindent elkövetett, hogy ne csússzon ki pártja kezéből Isztambul, többször is azt mondta, hogy „aki megnyeri Isztambult, megnyeri Törökországot”. Az illetékes hatóság végül helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az első választás eredményét.

Binali Yildirim már elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt Ekrem Imamoglunak.

Eszerint úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdoğan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után végül csak elveszíti a legnépesebb török város vezetését.

Imamoglu úgy nyilatkozott, hogy a megismételt isztambuli főpolgármester-választás hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához.

Figyelmébe ajánljuk